Binnenland

Wout Poels of een Belgische surprise?
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wout Poels of een Belgische surprise?

Het is de laatste grote wielerklassieker van het voorseizoen, Luik-Bastenaken-Luik. Het wielercircus reisde de afgelopen weken door Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Limburg en Wallonië. Na de voorjaarsklassiekers zullen de renners zich gaan bezighouden met de diverse rondes waaronder de Ronde van Italië die op 11 mei begint.

Voor een aantal renners is La Doyenne misschien wel een onderdeel van de voorbereiding op die Giro. De klassieker behoort tot de vijf monumenten van het wielrennen en kende in het verleden diverse heroïsche winnaars. Bernard Hinault bijvoorbeeld. In 1980 won hij de editie die bijna geheel in de sneeuw werd verreden en waar uiteindelijk maar 21 renners de finish haalden.

De wedstrijd krijgt ook veel kritiek te verduren: Luik-Bastenaken-Luik zou saai zijn. Wielercommentator Maarten Ducrot is het daar wel een beetje mee eens, maar dan wel de edities van de laatste jaren. "Sinds de wetenschap zijn in het peloton heeft gedaan gaan de klimmers deze koers rijden. En klimmers zijn zulke saaie mensen."

De koers zal dit keer anders zijn. Er zijn veranderingen aangebracht in het laatste gedeelte. Wout Poels, winnaar in 2016, vindt dat het laatste stuk wel wat bochtig is meer niet te ingewikkeld. "Je hebt wel een paar tricky corners, vooral als het nat gaat zijn. Maar dan is het altijd opletten geblazen."

Nederland had vorige week een aangename verrassing met Mathieu van der Poel, de Belgen hebben er dit weekend misschien een met Bjorg Lambrecht. De 22-jarige renner van Lotto-Soudal eindigde afgelopen week als vierde in de Waalse Pijl. Of hij dan ook gelijk een klassieker kan winnen? Lambrechts moet er ook wel een beetje om lachen. "Die kans zit er misschien wel in. Maar ja, je zal ook een beetje geluk moeten hebben denk ik."

Ster advertentie
Ster advertentie