Binnenland

Podcast #DeDag: Zo verdient Meld Misdaad Anoniem geld aan jouw tips

foto: ANP / NOSfoto: ANP / NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Zo verdient Meld Misdaad Anoniem geld aan jouw tips

De tips die via Meld Misdaad Anoniem binnenkomen zijn naast zeker duizend aanhoudingen per jaar ook geld waard. Het meldpunt verkoopt de data daarom door aan bijvoorbeeld verzekeraars en netbeheerders om de begroting kostendekkend te maken. In De Dag praten we met Kim van Keken van De Groene Amsterdammer, die de 'Kliklijnabonnementen' aan het licht bracht.

Een tip van Meld Misdaad Anoniem is vooral belangrijk voor burgemeesters die zichzelf willen profileren als crimefighters, volgens Van Keeken. Door de tips te kopen komen bijvoorbeeld potentiële drugspanden eenvoudiger in zicht bij gemeenten. "Je begint met aanbellen", vertelde een anonieme burgemeester tegen de journaliste. "Als je mag binnenkomen is er niets aan de hand. Maar soms wordt zo'n melding alleen al bevestigd door een knipperende straatlantaarn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder in De Dag

Daarnaast reageert Jaap Schilperoort van het Platform Hoogspan op de waarschuwing van de Gezondheidsraad dat er een verband lijkt te bestaan tussen hoogspanningskabels en kanker bij kinderen. Tot slot bezoekt verslaggever Matthijs Holtrop het allerlaatste paardenwedkantoor van Nederland, dat gisteren haar deuren heeft gesloten.

Ster advertentie
Ster advertentie