Binnenland

'Het klimaat in Nederland voor musici is dramatisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het klimaat in Nederland voor musici is dramatisch'

Musici kunnen nog amper leven van de muziek door alle bezuinigingen. "Het klimaat in Nederland is ruw", vertelt Marcel Mandos, orkestleider van het Noord Nederlands Orkest op NPO Radio 1. "De waardering voor musici in grote orkesten is gering door de enorme rauwheid in het politieke klimaat.''

Hoornist Rob van Laar kreeg deze week de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste onderscheiding in de klassieke muziek. Maar ook hij heeft inmiddels Nederland verlaten en is verhuisd naar Salzburg. In Duitsland en Oostenrijk zijn de budgetten met dertig procent verhoogd, terwijl de subsidie in Nederland alleen maar wordt verlaagd. Zijn oordeel is dan ook hard: "Het klimaat in Nederland voor musici is dramatisch."

En er wordt steeds meer bezuinigd op kunst. "Verschillende orkesten zijn gehalveerd, net als het salaris. Dus moeten de muzikanten er nog naast werken om rond te kunnen komen. Terwijl het werken in orkest al heel zwaar is", stelt Mandos. "In een orkest werken is hetzelfde als topsport. Het is van hetzelfde niveau als spelen bij PSV, Ajax of Feyenoord."

Luister het hele gesprek met orkestleider Marel Mandos terug:

Video niet beschikbaar

'Tromboneclubje'

In Nederland zijn tien top orkesten die nationaal en internationaal geroemd worden om hun niveau. "Maar door sommige politici wordt erg neerbuigend gedaan", vertelt Mandos. De orkestleider krijgt de meest nare dingen naar zijn hoofd. "We worden weggezet als een tromboneclubje. Kunst is een vorm en een manier van leven. Het verrijkt de maatschappij, maar helaas zijn sommige politici daar niet van overtuigd."

Talenten naar het buitenland

Als het zo doorgaat, houden we volgens Mandos nog maar weinig talent over in Nederland. "Als musici de kans krijgen om naar het buitenland te gaan dan grijpen ze die. Vooral veel jonge talenten die net van het conservatorium komen, vertrekken naar het buitenland."

"Mensen moeten weten wat we hebben en wat ze aan het weggooien zijn. Want dat komt nooit meer terug.''

Ster advertentie
Ster advertentie