Binnenland
BNNVARA

Tom Dumoulin spot vogels tijdens rustdag NK wielrennen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Dumoulin spot vogels tijdens rustdag NK wielrennen

Het werd gelukkig toegestaan door de ploegleider, om op de rustdag van het NK wielrennen met Tom Dumoulin en Jos van Emden vogels te gaan kijken. Voor Dumoulin, die eind dit jaar afzwaait als professioneel wielrenner, is het de eerste keer dat hij met een kijker om de nek de omgeving afspeurt. Wielrenner Jos van Emden vogelt al veel langer en was met Vroege Vogels al een keer op zoek gegaan naar de blauwe kiekendief in Limburg.

Eerste waarneming meteen raak

Nu werd er gevogeld op de plek van het NK wielrennen in Drenthe, in boswachterij Osdoorn. Dit is een gebied van bos en hei. Nog maar nauwelijks aangekomen ziet Dumoulin, zoon van een fervent vlinderaar, meteen een mees. Maar welke soort is het? "Ik weet dat de koolmees een stropdas heeft, dat heeft Jos me ooit verteld. Maar deze mees had dat niet. Nee die had meer een soort slabbetje", aldus een oplettende Dumoulin.

Jos en Tom duiken samen in een vogelapp om te kijken welke mees het zou kunnen zijn. “Ik denk de zwarte mees", besluit Dumoulin. En als hij later nog enkele koolmezen voorbij ziet komen, weet hij het zeker. Hij zag een zwarte mees. Maar dat dat een bijzondere mees is, moest van Emden hem nog even op wijzen.

Wielrenner Tom Dumoulin ziet zijn eerste zwarte mees!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie