Binnenland
WNL

Kan je je achternaam laten wijzigen als die hetzelfde is als een bekende crimineel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je je achternaam laten wijzigen als die hetzelfde is als een bekende crimineel?

Stel je voor, je hebt dezelfde achternaam als een (bekende) crimineel en je wil dat veranderen, kan dat dan zomaar? Volgens onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel kan een verzoek tot naamswijziging goedgekeurd worden, mits je aantoonbare psychische hinder hebt. Toch zijn er wel bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen, vertelt ze Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Video niet beschikbaar

Volgens Van den Heuvel is een schriftelijke verklaring nodig van een geregistreerde behandelaar of een onafhankelijke deskundige. “En het ingevulde formulier mag niet ouder zijn dan zes maanden.”

Crimineel in familie

Maar wat als het om familie van je gaat en je vader bijvoorbeeld drugscrimineel is? Volgens Van den Heuvel kan het dan voorkomen dat iedereen in de buurt weet wat je vader heeft gedaan en je hier zelf ook mee wordt vergeleken. “Dat kan enorme impact hebben, de psychische hinder dus. Dan is er een mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor een naamswijziging. “Dit kan ook weer goedgekeurd worden wanneer je aan de nodige voorwaarden voldoet.”

Uit cijfers van screeningsbureau Justis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt hoe vaak een naamswijziging voorkomt. In 2022 werd 2613 keer een verzoek goedgekeurd, vertelt Van den Heuvel. “In de eerste twee kwartalen van dit jaar kregen in totaal 1291 mensen te horen dat ze een naamsverandering mogen veranderen.”

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Redenen om naam te veranderen

Die 1291 naamsveranderingen gaan niet alleen om mensen wiens achternaam dezelfde was als die van een crimineel. Er zijn nog genoeg andere redenen om je naam te wijzigen. “Bijvoorbeeld als je een bespottelijke naam hebt zoals kloot of cutzien. Of de achternaam ‘schele’ voor een oogarts”, vertelt ze.

Ook kan je een verzoek indienen als je psychische of lichamelijke klachten hebt door je achternaam. “Je bent bijvoorbeeld verlaten door een ouder, of er is sprake van incest.” Daarnaast is het ook een optie om je naam te willen veranderen als het een veelvoorkomende achternaam is. “Maar een voorbeeld is ook een ouder die jou, of jou naasten, iets aandoet. Iets strafbaars.”

Het Misdaadbureau heeft bij screeningsbureau screeningsbureau Justis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd hoe vaak dat voorkomt. Vanaf 2021 kiezen ruim 80 tot ruim 100 mensen ervoor om om die reden hun naam te willen wijzigen. “Als we dan kijken naar 2021 tot nu, dan wordt in ongeveer driekwart van de gevallen het verzoek toegewezen”, vertelt Van den Heuvel.

Ster advertentie
Ster advertentie