Binnenland
KRO-NCRV

Ernst Kuipers: bellen voor afspraak, testen en uitslag moet binnen één dag

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: bellen voor afspraak, testen en uitslag moet binnen één dag

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich laten testen op het coronavirus, moeten mensen met klachten nog op dezelfde dag terecht kunnen bij een testlocatie. Ook moet de uitslag nog diezelfde dag bekend zijn. Daarvoor pleit voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, in 1 op 1. "Nu denken mensen: ik kijk het nog een tijdje aan."

"Dat je bij klachten pas morgen terecht kunt en vervolgens een paar dagen moet wachten op de uitslag, is niet echt een stimulans om je te laten testen", vindt Kuipers, tevens bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam. "Omdat het nu een paar dagen duurt en je die paar dagen dus in quarantaine moet."

Video niet beschikbaar

Kuipers roept mensen op om zich hoe dan ook te laten testen: "Als je klachten hebt, laat je vooral testen. Ook als je onder de 40 bent. Je bent een risico voor je omgeving, inclusief mensen in de rij bij de kassa."

Tweede golf snel dichterbij

Als het aantal besmettingen in hetzelfde tempo blijft stijgen als nu, dan komt de tweede golf snel dichterbij, zegt Kuipers. "Dan zitten we eind september in de situatie van begin april."

Volgens Kuipers zijn extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld een verplichte thuisquarantaine, niet per se nodig. Kuipers denkt ook dat mensen zich nog steeds aan de geldende regels willen houden: "Dan moet er wel een consequente boodschap zijn, waarom we dit nog steeds willen. Zo’n heel sterke lockdown, dat willen we koste wat kost voorkomen."

Discussie over salaris komt terug

Over de discussie rond structureel meer salaris voor zorgpersoneel, en het vermeend weglopen van Tweede Kamerleden om een hoofdelijke stemming daarover te voorkomen, was Kuipers mild. "Die discussie is niet weg, die komt wel terug."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie