Binnenland
EO

Geen corona, wel klachten: 'Ga naar de huisarts'

foto: AMCfoto: AMC
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen corona, wel klachten: 'Ga naar de huisarts'

Na de cardiologen doet ook Thijs Merkx, voorzitter van Integraal Kankercentrum Nederland, een oproep om ondanks het coronavirus nog wel de dokter te blijven bezoeken. Merkx maakt zich zorgen nu het aantal nieuwe kankerpatiënten veel minder blijkt dan voor de coronacrisis, zo zei hij in Dit is de Dag.

Hoogleraar Thijs Merkx, ziet een daling van ongeveer dertig procent van nieuwe kankerpatiënten. "Normaal krijgen we 3500 nieuwe patiënten per week, nu zijn dat er 1000. We maken ons zorgen omdat we niet weten waar al die patiënten blijven".

Bevolkingsonderzoeken zorgen voor de grote aanwas van nieuwe patiënten op de oncologie afdeling volgens Merkx. "Het stopzetten van bevolkingsonderzoek zorgt voor een flinke daling van nieuwe gevallen, hierdoor worden patiënten later gediagnosticeerd. Dat kan ertoe leiden dat de behandeling intensiever is. Mijn oproep is bedoeld om dat te voorkomen".

Bescheidenheid

Merkx denkt dat de daling komt omdat patiënten zich te bescheiden voelen om naar de dokter te gaan. "We vermoeden dat patiënten minder snel naar de huisarts gaan, omdat ze er door hun respect voor de huisarts vanuit gaan dat die druk is."

Capaciteit zorg

De bestuurder van het Integraal Kankerinstituut Nederland hoopt dat burgers zich weer gaan melden bij de dokters. "Er is een opschaling geweest ten faveure van de corona, waar ik enorm respect voor heb. Maar er is capaciteit op de neurologie, cardiologie en oncologie. Behandelingen gaan gewoon door", besluit Merkx.

Aantal nieuwe kankergevallen neemt af vanwege Corona.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie