Binnenland
AVROTROS

Steunpunt geopend voor coronapatiënten met langdurige klachten

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Steunpunt geopend voor coronapatiënten met langdurige klachten

Veel mensen die corona hebben gehad, worstelen vaak nog maandenlang met klachten als ernstige vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies en hoofdpijn. En het gaat niet alleen om patiënten die heel ernstig ziek zijn geweest, maar ook mensen die nooit in het ziekenhuis hebben gelegen. Nu kunnen zij terecht bij C-support: een steunpunt voor begeleiding van en advies aan coronapatiënten.

Video niet beschikbaar

Sinds afgelopen donderdag hebben zich 250 mensen aangemeld bij het steunpunt, vertelt Annemieke de Groot, directeur van C-support. Zij is C-support gestart in opdracht van het ministerie van VWS in navolging van Q-support, een eerder opgezet steunpunt voor Q-koorts patiënten, die net als de coronapatiënt van nu, te maken hadden met langdurige klachten.

"Patiënten lopen vast in hun werk en in een aantal vraagstukken en soms is het net dat kleine zetje dat kan helpen om toch weer verder te gaan. We kunnen mensen niet beter maken, maar wel een intermediair zijn", aldus De Groot.

Vanaf een half jaar

Je spreekt van langdurige klachten na een half jaar. Dan kunnen mensen C-support inschakelen. "Wij gaan dan met een nazorg-adviseur kijken wat is exact de vraag? Waar loop je op vast? Waar kun je hulp bij nodig hebben? Kun je het zelf? We gaan zeker geen reguliere zorg overnemen. We zijn veel meer de intermediair, de wegwijzer. We gaan samen met de patiënt de vraag verhelderen."

Het helpt als je aantal zorgaanbieders samen met een patiënt aan tafel zet om één plan van aanpak te maken, zodat er niet naast elkaar, maar echt samengewerkt wordt. Soms is er sprake van complexe problemen, iemand loopt psychisch vast, lichamelijk en op het werk. Dan heb je te maken met verschillende partijen zoals een huisarts, een fysiotherapeut, een werkgever. Allemaal partijen die niet vanzelfsprekend samen werken.

Tot slot merkt De Groot nog op dat wanneer een coronapatiënt zich aanmeldt bij C-support, de kosten vergoed worden door het ministerie van VWS.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie