Binnenland

100 dagen Trump: latino's durven de straat niet meer op

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Trump: latino's durven de straat niet meer op

[AVROTROS] Donald Trump woont aankomende vrijdag 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagnestrijd was hij de man van de grote woorden en beloften, maar wat komt daar in de praktijk van terecht? En wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? In vijf afleveringen '100 dagen Trump' spreekt Radio EenVandaag-verslaggever Laura Kors met inwoners van de staat Louisiana. Ver weg van het pluche in Washington.

Aflevering 1: latino’s blijven binnen

De immigratiedienst ICE gaat sinds het aantreden van Trump fanatiek achter illegale immigranten aan. Dit leidt tot veel angst onder de latino-bevolking. In Louisiana spreekt Laura met Azucena Diaz. Zij werkt als presentator bij de Spaanstalige nieuwszender Telenoticias New Orleans. Zestig procent van de kijkers van dit televisiestation zijn illegaal in de VS. Diaz maakt zich zorgen over het uitzetbeleid van Trump. "De eerste 100 dagen van Trump maken me bang. Zeker voor latino's. Trump gaat veel verder dan Obama. Veel latino's zijn op jonge leeftijd met hun ouders naar de VS gekomen, ze zijn ingeburgerd en spreken vaak niet eens de taal van hun moederland." Waar Obama nog onderscheid maakte tussen zware misdaad of een 'licht' vergrijp zoals een verkeersovertreding, is Trump veel rigoureuzer. "Bij een verkeersovertreding of winkeldiefstal heb je grote kans dat je als illegale migrant gearresteerd wordt", aldus Diaz.

Luister de eerste aflevering:

Aflevering 1: Latino’s blijven binnen

Quote

Ik vertel ze dat ze hun huizen in moeten gaan en de deur niet moeten openen

Azucena Diaz, presentator Telenoticias New Orleans

De nieuwsredactie wordt dagelijks platgebeld en gemaild door verontruste mensen. "Een kijker stuurde mij een WhatsApp-berichtje en zei dat haar broer werd gearresteerd. Hij was buiten bij zijn huis toen de immigratiedienst hem om zijn ID vroeg. Toen hij deze niet kon overhandigen werd hij meegenomen. Niemand heeft sindsdien iets van hem vernomen."

Diaz is voor veel kijkers een 'anker' in roerige tijden en krijgt dagelijks veel vragen binnen van kijkers. "De meestgestelde vragen zijn: Waar zijn de invallen van ICE en wat kunnen we doen om ons te beschermen? Ik vertel ze dat ze hun huizen in moeten gaan en de deur niet moeten openen. In hun huizen zijn ze veilig, want daar mag ICE zonder toestemming niet binnenkomen. Ik zie het als mijn taak om de mensen dat te vertellen."

Elf miljoen illegalen

De angst onder veel latino's is groot. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer Lesly, die samen met haar ouders een restaurant runt in Louisiana, haar verhaal doet. "Ik ben bang om gearresteerd te worden. Ik kom uit Mexico, maar daar heb ik geen toekomst. Mijn beide kinderen zijn in Amerika geboren en zijn hier helemaal ingeburgerd. Inmiddels hebben mijn kinderen vriendjes en weten dus helemaal niet hoe ze in Mexico moeten leven." Ook haar zaak leidt onder het beleid van Trump. "Veel latino's blijven in hun huizen. Dit merken we aan onze omzet. Deze is met meer dan dertig procent gedaald."

Momenteel zijn er naar schatting zo'n 11 miljoen illegalen in de VS. Met en zonder strafblad: ze lopen allemaal het risico om het land uit te worden gezet. Er worden duizenden nieuwe ambtenaren en douanepersoneel opgeleid om het strenge beleid van Trump uit te voeren. Ook komen er nieuwe detentiecentra om illegalen vast te zetten.

Benieuwd naar het interview met Lesly en Diaz? Kijk hier het filmpje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In deze interactieve kaart kun je zien in welke staat de meeste immigranten wonen:

Ster advertentie
Ster advertentie