Binnenland

Boomkikker in Brabant krijgt elf kilometer lange snelweg

foto: Fotograaf: Mariaa, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: Mariaa, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Boomkikker in Brabant krijgt elf kilometer lange snelweg

Het moet een elf kilometer lange groene snelweg worden voor de boomkikker in Brabant. Staatsbosbeheer en verschillende lokale partijen hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de ondertekening begint men aan een ecologische verbindingszone (EVZ) tussen de Molenschotse Heide en Chaam, waardoor o.a. de zeldzame vier centimeter grote boomkikker zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebiedjes.

De groene boomkikker was in de jaren tachtig zo goed als uitgestorven in Brabant. Tot verbazing van natuurverenigingen werd één van in totaal drie overgebleven populaties ontdekt op de Molenschotse Heide, op het terrein van Vliegbasis Gilze-Rijen.

De boomkikkers werden dertig jaar geleden bij toeval ontdekt door een kenner die het luide gekwaak herkende. Sindsdien wordt de populatie met zorg omringd, zowel door boomkikkerdeskundigen als door defensie, die maar wat trots is op deze tropisch uitziende kikkertjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De EVZ is een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed. De EVZ wordt aangelegd vanaf de vliegbasis Gilze en Rijen, en loopt via terrein van Staatsbosbeheer en gronden bij en van golfclub Toxandria, over grondgebied van de gemeente Breda naar de gemeente Alphen-Chaam. Hier sluit hij aan op de Chaamse Bossen. De totale lengte van deze EVZ is ruim 11 kilometer.

Groene gordel

Via deze verbindingszone kunnen ook andere dieren en zelfs planten zich van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen. De verwachting is dat in het kielzog van de groene boomkikker ook padden, salamanders, hagedissen, muizen en bunzingen zullen verschijnen. Er wordt gehoopt op een das of vos. De ‘groene gordel’ zal ook toegankelijk zijn voor wandelend publiek.

Dit voorjaar maakte Vroege Vogels opnames in dit gebied over de boomkikkers. De boomkikkers staan namelijk bekend om hun kwaakconcerten rond de paringstijd. De mannetjes gaan na zonsondergang in het water luidruchtig roepen om een vrouwtje. Bekijk de reportage van mei 2016

Bron: Staatsbosbeheer

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie