Binnenland
AVROTROS

Volkscultuur subsidiëren is 'poging om er beter op te staan bij het volk'

foto: Varkens in polonaise, CCfoto: Varkens in polonaise, CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkscultuur subsidiëren is 'poging om er beter op te staan bij het volk'

De VVD en het cultuurbeleid, het is een netelige combinatie. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen kwam met de oproep om de volkscultuur te gaan subsidiëren, in tegenstelling tot geld geven aan de chablisdrinkers in het Concertgebouw.

Video niet beschikbaar

"De schutterij, het bloemencorso en de fanfare die zijn er toch al, die hebben toch geen subsidie nodig?", vraagt dr Kelder. Daar is Bekkers het mee eens. "Het is een bijzondere oproep, ik snap het wel, het is een poging om er beter op te staan bij 'het volk'."

Nou is die sector van de 'hoge cultuur' in 2011 behoorlijk gekort door diezelfde VVD, er moest destijds jaarlijks 200 miljoen bezuinigd worden. Daar stond de introductie van de Geefwet tegenover: het schenken aan culturele instellingen kon voortaan met belastingvoordeel. Heeft die wet gewerkt en moeten we dat ook invoeren voor de 'lage cultuur'? Die vraag stelt dr Kelder aan professor René Bekkers, directeur van het centrum voor filantropische studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"De bedoeling van de Geefwet was om de sector in beweging te krijgen, dat is wel gelukt. Culturele instellingen zijn veel ondernemender gaan denken", beantwoordt professor Bekkers. "Maar wat het heeft opgeleverd aan giften is lang niet genoeg geweest om het bedrag op te vangen dat is bezuinigd." Volgens Bekkers heeft de cultuursector zeker klappen gehad. "Het staat er veel slechter voor dan 10 jaar geleden."

"De schutterij, het bloemencorso en de fanfare zijn er toch al, die hebben toch geen subsidie nodig?", vraagt dr Kelder. Daar is Bekkers het mee eens. "Het is een bijzondere oproep, ik snap het wel, het is een poging om er beter op te staan bij 'het volk'."

Werkt de Geefwet?

Ster advertentie
Ster advertentie