Binnenland
NOSNTR

Nog maar twee kinderen terug bij ouders na toeslagenschandaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog maar twee kinderen terug bij ouders na toeslagenschandaal

Door de kinderopvangtoeslagenaffaire werden zeker 1.675 kinderen uit huis geplaatst. Een speciaal Ondersteuningsteam Uithuisplaatsing Toeslagaffaire helpt bij de terugplaatsing. Het team heeft onlangs twee kinderen terug naar huis begeleid. Twee. En hoewel dit ondersteuningsteam slechts een fractie, namelijk 140, van deze ouders bijstaat, is hun conclusie: het gaat moeizaam. Waarom duurt het terugplaatsen van deze groep uithuisgeplaatste kinderen zolang? Advocaat Nursul Keuse-Albayrak staat 103 cliënten bij die gedupeerd zijn door de toeslagaffaire en vertelt erover in Nieuws en Co.

Pas twee kinderen terug bij toeslagenouders sinds inzet Ondersteuningsteam

12 en 16 jaar

Twee kinderen van toeslagenouders die uit huis waren geplaatst, zijn tijdens begeleiding van het zogeheten ondersteuningsteam naar huis gegaan. Het is voor het eerst dat dit na bemiddeling van dit team is gebeurd, bevestigt Judith Peeters, projectleider bij het ondersteuningsteam, na berichtgeving in de Volkskrant.

Haar team begeleidt sinds april toeslagenouders met uit huis geplaatste kinderen. Het team werd opgezet nadat vorig jaar uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) was gebleken dat veel gedupeerde ouders daarmee te maken hadden gekregen.

De twee kinderen die nu weer thuis wonen, zijn volgens de Volkskrant 12 en 16 jaar. Bij de 12-jarige jongen zou de begeleiding van zijn moeder door het ondersteuningsteam hebben bijgedragen aan de terugkeer naar huis. De Jeugdbescherming oordeelde bij de rechter positief over de terugplaatsing. De 16-jarige zat al in het proces van terugplaatsing tijdens de oprichting van het hulpteam.

Weinig vertrouwen

Advocate Nursul Keuse-Albayrak heeft 103 cliënten vanuit het toeslagenschandaal. Enkelen hiervan zijn ouders waarvan hun kinderen uit huis zijn geplaatst. Twee kinderen zijn pas teruggeplaatst bij gezinnen: dat zijn er veel te weinig.

Keuse-Albayrak vertelt waarom het zo lang duurt en zo lastig is om de kinderen terug bij hun ouders te krijgen. "Op het moment dat je in een proces zit waar een verzoek is bij de rechter om je kind uit huis te plaatsen kan je het verhaal voorleggen bij de rechter en jeugdbescherming. Maar dan moet er wel gehoord worden wat je precies vertelt. Daar is het misgegaan. Een stuk van het verhaal wordt niet gehoord: namelijk de omstandigheden naast de schulden van de ouders."

Gedupeerde ouder Kristie Rongen kan dit beamen. "Waar de ouder aanklopte voor hulp, werden ouders gestraft en werden er kinderen door jeugdzorg uit huis gezet." Aldus Rongen.

item toeslagen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie