Naar homepage
Binnenland

Viroloog Koopmans vindt verplichte quarantaine verstandig als stok achter de deur
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans vindt verplichte quarantaine verstandig als stok achter de deur

Nederlanders die positief zijn getest op Covid-19, dan wel terugkeren uit een Corona-risicogebied moet desnoods quarantaine kunnen worden opgelegd. Dit stelt viroloog Marion Koopmans in 1 op 1. Daarnaast vindt ze dat sluiting van nertsenfokkerijen ‘overwogen moet worden’, in gebieden waar het virus niet is in te dammen.


Een quarantaine-plicht als stok achter de deur is een serieuze optie volgens Koopmans, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit en prominent lid van het nationale Outbreak Management Team. "Het liefst heb je dat mensen blijven werken aan een quarantaine. Als dat niet werkt, dan zijn er middelen nodig om het te verplichten."

Hoewel ze tegenstander is van een preventieve ruiming van alle nertsenfokkerijen in Nederland om het coronavirus in te dammen, vindt ze wel dat de overheid een stap verder moet zetten. "Er moet serieus gekeken worden naar sluiting van nertsenfokkerijen in het gebied waar de infecties nu ongecontroleerd van bedrijf naar bedrijf gaan."

Koeman in quarantaine

Met verbazing heeft Koopmans verder kennis genomen van de recente bliksembezoeken van Ronald Koeman aan Barcelona. De vertrekkende bondscoach lapte de Nederlandse corona-richtlijnen aan zijn laars na zijn meest recente bezoek aan de Catalaanse hoofdstad.

Zondag vloog Koeman, voormalig coronapatiënt, vanuit Barcelona, waar code oranje geldt, naar Nederland. Maar in plaats van het dringende overheidsadvies te volgen - thuis in vrijwillige quarantaine gaan - onderhandelde Koeman gisteren in Zeist met de KNVB over zijn afscheid bij Oranje. Om daarna per privéjet weer naar Barcelona te vliegen om de onderhandelingen over zijn nieuwe contract bij de club van Lionel Messi en Frenkie de Jong af te ronden.

"Ik vind het niet goed wat hij gedaan heeft", zo reageert Koopmans. Een quarantaine-plicht voor terugkeerders uit een risico-gebied moet immers worden gerespecteerd. "De plicht geldt voor iedereen, dus ook voor Ronald Koeman." Had hij dus in thuis isolatie moeten gaan? "Ja dat moet wel", stelt ze onomwonden.

Ebola en zika

In 2014 was Koopmans nauw betrokken bij de operatie in West-Afrika om ebola in te dammen. Een jaar later werd haar kennis en kunde ook ingezet bij de uitbraak van het zikavirus in Zuid-Amerika. Koopmans is hoogleraar en hoofd van de afdeling Viruswetenschappen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en maakt deel uit van het Outbreak Management Team dat het kabinet in deze corona-tijden adviseert.

De gisteravond belegde persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge leverde dan ook geen verrassingen op voor Koopmans. Maar de communicatie over nieuwe Corona-adviezen en richtlijnen moet wel eenduidiger en strakker verlopen, vindt ze. En dat geldt dan vooral voor burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, haar stad is momenteel een van de grootste Coronabrandhaarden in ons land.

Amsterdam

Amsterdam heeft gisteren aangekondigd om onder meer met een meldplicht te komen voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen, zo valt te lezen in een brief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan Halsema voorzitter is. Tevens staat in diezelfde beleidsbrief dat toeristen kunnen worden ontmoedigd om naar Amsterdam te reizen zodra het aantal besmettingen gaat stijgen: mensen van buiten de regio wordt dan verzocht alleen voor 'noodzakelijke bezoeken' naar de hoofdstad te komen.

Maar tegenover Nieuwsuur haastte Halsema zich te zeggen dat van het ontraden van bezoeken aan Amsterdam geen sprake is. "We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", aldus Halsema. Dat zou namelijk "desastreus" zijn voor de hotelbranche.

"Dat is natuurlijk niet duidelijk", erkent Koopmans tegenover Twan Huys. "Als je anti-coronamaatregelen neemt op regionaal en lokaal niveau, dan moeten die heel goed gecommuniceerd worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie