Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Bonten: Snel vaccin kan beste vaccin in de weg staan

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: Snel vaccin kan beste vaccin in de weg staan

Koester niet te veel hoop straks op een echt goed werkend coronavaccin. Dat is de ontnuchterende boodschap van Marc Bonten. "Krijgen we straks niet het meest effectieve maar wel het coronavaccin dat er het snelste is? Dat zou heel goed kunnen", stelt de arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in het radio1-programma 1Op1.

Amper tien maanden na de identificatie van SARS-CoV-2 is het optimisme over vaccinatie merkbaar. De aan het UMC Utrecht verbonden arts-microbioloog doet absoluut niet mee aan een jubelstemming hierover. Houd er rekening mee dat die vaccins niet werken, waarschuwt Marc Bonten. "De mogelijkheid bestaat dat we straks een vaccin krijgen dat een beetje werkt maar dat het niet het vaccin is waarop we allen hopen."

Video niet beschikbaar

'The winner takes it all'-principe

Volgens het OMT-lid is de kans groot dat de koortsachtige zoektocht naar een effectief en veilig Covid-19-vaccin zal gaan verlopen volgens het 'The Winner Takes it All'-principe. Daarmee doelt Bonten op een scenario waarin een medicijnenfabrikant als eerste een virusbestrijder lanceert die weliswaar de meeste afnemers wereldwijd kan gaan genereren, maar dus niet het meest effectieve vaccin is, ofwel een effectiviteit van 90 procent kan waarborgen. "Als we eenmaal een vaccin hebben dat 'een beetje helpt', verspert het de weg voor de ontwikkeling van een eventueel beter vaccin."

Om eraan toe te voegen: "Het kan zo zijn dat er na dit vaccin een half jaar later een vaccin komt die we beter op waarde kunnen beoordelen." Maar dan kan je dus niet zomaar dit tweede vaccin voorrang geven bij het massaal inenten van mensen, legt Bonten uit. "Je kunt al die mensen dit eerste vaccin niet onthouden. Dat zou medisch onethisch zijn."

Afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof vertelde Marcel Levi, internist en CEO van zeventien Londense ziekenhuizen, dat positieve resultaten van twee vaccins (van AstraZeneca en Pfizer) snel bekendgemaakt zullen worden, waarna vaccinatie op grote schaal kan starten en we ons normale leven weer snel terugkrijgen. Maar Bonten is sceptisch over deze uitkomst. "Hij is wel heel erg overtuigd dat het resultaat fantastisch zal zijn, terwijl dat nog helemaal niet bekend is."

Rammelende GGD-organisatie

"In de tussentijd moeten we maar hopen dat de tot nu aangescherpte coronamaatregelen voor afvlakking van de besmettingscurve gaan zorgen", stelt Bonten. En erop vertrouwen dat de GGD's eindelijk het testen en traceren goed op de rails gaan krijgen. Al volgt hij wel met stijgende verbazing de rammelende organisatie van het bron- en contactonderzoek onder leiding van de 25 GGD's in ons land. "Ook bij het OMT-overleg constateren we dat de situatie daar nog steeds niet best is. Er zijn nog veel onvolkomenheden." Met als gevolg een 'knullige' beeldvorming van de GGD, zo beaamt Bonten.

Op de vraag van Sven Kockelmann waarom de protocollen nog steeds niet geharmoniseerd zijn door het kabinet en het soms lijkt alsof het ieder voor zich is bij de GGD, antwoordt Bonten. "Dat zou ik zeker aan politici vragen."

OMT-lid Bonten: snel vaccin kan beste vaccin in de weg zitten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie