Naar homepage
Binnenland

Trump accepteert uitnodiging van Kim Jong-un
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump accepteert uitnodiging van Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump gaan elkaar ontmoeten. Kim Jong-un heeft Trump een uitnodiging gestuurd. Via Twitter liet Trump weten dat hij die uitnodiging accepteert.

De Amerikaanse president zegt dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt over wanneer en waar de ontmoeting moet plaatsvinden. Het zal voor het eerst zijn dat een zittende Amerikaanse president een leider van Noord-Korea ontmoet.

Correspondent Marieke de Vries: "Voor Kim Jong-un is het eigenlijk nu al een overwinning, of het nou door gaat of niet. Hij kan nu aan zijn eigen bevolking al laten zien dat hij op gelijk niveau wordt behandeld door de VS. En dat eigenlijk allemaal dankzij het kernwapenprogramma."

De uitnodiging werd aangekondigd door de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea Chung Eui-yong op een persconferentie. Chung had afgelopen week een ontmoeting met Kim Jong-un. Tijdens dat bezoek overhandigde de president de uitnodiging aan Chung die hij weer aan Trump gaf. Volgens de Zuid-Koreaan wil Trump de Noord-Koreaanse president in mei ontmoeten.

Chung maakte verder bekend dat Kim Jong-un heeft gezegd dat hij zich in zal zetten voor denuclearisatie. Daarnaast heeft Kim Jong-un beloofd dat Noord-Korea zich zal onthouden van verdere kern- of raketproeven. Maar dat valt nog te bezien, volgens correspondent De Vries: "Die beloftes zijn eerder gedaan, en toen bleek later dat er gewoon verder geklust werd aan het nucleaire programma."

Trump schrijft hierover: "Er wordt grote vooruitgang geboekt, maar de sancties tegen Noord-Korea zullen blijven tot er een akkoord is bereikt."

Ster advertentie
Ster advertentie