Binnenland
KRO-NCRV

Draai CDA kinderpardon: 'Dit kan niet goed gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Draai CDA kinderpardon: 'Dit kan niet goed gaan'

''Dit is een route die richting het ravijn gaat'', zo waarschuwt politiek commentator Kees Boonman in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij reageert op de dreigende kabinetscrisis na de draai van het CDA over het kinderpardon.

Video niet beschikbaar

De partij maakte afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad bekend dat de regels voor kinderen in de asielprocedure moeten worden versoepeld. Zo wil het CDA dat het kinderpardon ruimer worden toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Het nieuwe standpunt van het CDA is opmerkelijk, omdat de partij zelfs na de affaire rond de Armeense kinderen Lili en Howick vasthield aan de huidige regels.

Verkiezingen

''Dit kan niet goed gaan'', reageert Boonman. ''Als dit kabinet de boel bij elkaar wil houden, dan kan de coalitie het regeerakkoord beter in een la stoppen.'' De politiek commentator wijst erop dat de komende weken niet alleen het kinderpardon tot onrust zal leiden. ''We krijgen ook nog de doorberekening van de klimaatplannen. En vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen wacht nog een onderwijsstaking.''

Valse tegenstelling

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, weigert vooralsnog te spreken van een crisissituatie. ''We zijn ingehuurd om er met elkaar uit te komen.'' Dat in het regeerakkoord is vastgelegd dat het kinderpardon in haar huidige vorm gehandhaafd blijft, betekent volgens Voordewind niet dat er niet naar de bestaande regeling gekeken kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie