Binnenland
KRO-NCRV

Toeslagenaffaire: 'Dit is gewoon racisme van de staat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeslagenaffaire: 'Dit is gewoon racisme van de staat'

Dit weekend kwam naar buiten dat de Belastingdienst mensen met een dubbele nationaliteit extra streng hebben gecontroleerd bij hun aangifte inkomstenbelasting. Onderzoeksjournalist Thomas Muntz: "Dit is gewoon racisme van de staat."

Duizenden ouders kwamen door de affaire, die de kinderopvangtoeslagenaffaire wordt genoemd, in de problemen met enorme gevolgen. Muntz verbaast zich nog steeds over het "druppelsgewijs" naar buiten brengen van nieuws in dit dossier.

"Ik krijg onderhand het idee dat de Belastingdienst nog steeds niet doorheeft hoe zwaar dit onderwerp is. Als je de tweede nationaliteit van mensen gebruikt om ze in een systeem te pompen dat erop gericht is fraudeurs te vinden, dan is dit een vorm van racisme, beoefend door de staat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schoon schip

Bij hun aanhoudende speurwerk hadden journalisten Pieter Klein van RTL en Jan Klein Nijenhuis van Trouw al eerder opgemerkt dat de Belastingdienst aan etnisch profileren deed. Gisterenavond kwam dus naar buiten dat ze gebruikt maakte van die tweede nationaliteit. Het kwalijkst vindt Muntz dat de dienst zulke belangrijke vragen van journalisten behandelt in het weekend.

"Er wordt een Haagse logica toegepast op dit dossier." En dat is volgens hem om grip te houden op het narratief, niet te veel slecht nieuws in een werkweek naar buiten te brengen, in plaats van wat ze hadden moeten doen: en dat is in één keer schoon schip maken.

Vergroot de pijn

Voormalig VVD Kamerlid Han ten Broeke kent deze tactiek. "Er zijn ministeries - en het is bijna een wet in Den Haag – die er op vrijdagavond ineens een persberichten uit gooien." Zo omzeilen ze de publicatie van de zaterdagkrant en gaat het weekend erover heen. "Zo kun je het nieuws nog wel eens wegstoppen."

Ook hij denkt hij dat de druppelsgewijze manier waarop dit nieuws naar buiten komt, meer kwaad doet dan goed. "Hiermee vergroot je alleen maar de pijn. Het is heel goed als men in Den Haag leert om de pijn in één keer te nemen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie