Binnenland
WNL

'Arbeidsmigratie ontslaat werkgevers van plicht om personeel meer te betalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arbeidsmigratie ontslaat werkgevers van plicht om personeel meer te betalen'

De Europese Commissie wil het mensen van buiten de Unie makkelijker maken om hier te kunnen werken, aangezien er in heel Europa een groot tekort is aan arbeidskrachten. Maar volgens Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, "ontslaat arbeidsmigratie werkgevers van de plicht om hun personeel meer te betalen en om te investeren in productiviteitsverhogende maatregelen, terwijl ze de kosten afwentelen op de maatschappij". Dat zegt hij In de Kantine op NPO Radio 1.

Personeelstekort

De waarheid over of arbeidsmigratie wel of niet goed is voor de economie ligt in het midden, zegt Vrieselaar. "Arbeidsmigratie is een hartstikke mooie oplossing als je heel acuut verlegen zit om mensen, maar dat brengt allerlei andere problemen met zich mee. Zo wordt bijvoorbeeld de woningnood er niet beter op. Zeker nu er een oorlog woedt in Oekraïne, valt er wat voor te zeggen om meer prioriteit te geven aan de opvang van vluchtelingen dan aan die van arbeidsmigranten, aldus Vrieselaar.

Hervorming belastingstelsel

Volgens de econoom kan de Nederlandse overheid voor een oplossing beter kijken naar de hervorming van het belastingstelsel om te zorgen dat werken meer loont. "Als je van deeltijd naar voltijd-werk wil gaan, ga je heel veel belasting betalen", legt hij uit. "Dat is eigenlijk heel raar, want als maatschappij hebben wij er allemaal baat bij dat mensen werken voor Nederland. Dat is dus een hele perverse prikkel."

Ster advertentie
Ster advertentie