Binnenland

De Olympische Spelen zouden beginnen: zusjes Wevers, Pieter van den Hoogenband en Henry Schut niet in Tokio maar bij Humberto

AVROTROS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Olympische Spelen zouden beginnen: zusjes Wevers, Pieter van den Hoogenband en Henry Schut niet in Tokio maar bij Humberto

De Olympische Spelen van 2020 in Tokio zouden vandaag losbarsten. Pieter van den Hoogenband zou zijn debuut maken als chef de mission, Henry Schut zou een van de presentatoren ter plaatsen zijn en de turnzusjes Lieke en Sanne Wevers zouden gaan voor de medailles. Vanmiddag waren ze alle vier te gast in Humberto.

"Ik ben er eigenlijk wel aan gewend dat het niet doorgaat, omdat we het al heel lang weten", zegt Henry Schut. Hij is er vooral bang voor dat het volgend jaar ook niet zal doorgaan. "O, die voel ik wel even binnenkomen, want je bent wel vrij stellig. Zo sta ik er helemaal niet in. Je wilt ook een uitgangspunt hebben", zegt Lieke Wevers tegen Schut en Tan. Ze houdt er wel rekening mee dat het dan misschien zonder publiek zou doorgaan.

Chef de mission

Pieter van den Hoogenband is een van de succesvolste Nederlandse sporters op de Olympische Spelen. Hij heeft het zwembad verruild voor een kantoor en moest zijn debuut als Chef de Mission uitstellen. Hij belt in in de show, vlak na het persmoment op Papendal.

"We hebben die passie voor de sport. We hebben gekeken hoe we ondanks de coronacrisis een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Dat sporters bijvoorbeeld trainingen voor thuis geven, of bijvoorbeeld het afgeven van koelvesten aan ziekenhuizen", zegt Van den Hoogenband. "Het is zaak om de dingen die we al goed deden, nog beter te doen. Lieke is bijvoorbeeld een sportvrouw die weet hoe je moet incasseren en hoe je daar dan weer positiviteit uithaalt. En dat wordt breedgedragen in TeamNL."

Lieke en Sanne Wevers

De zusjes Wevers werden in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 als twee van de zes sporters bijna driekwart jaar gevolgd voor een Videoland-documentaire. Ze zijn tweeling, beste vriendinnen en bovenal onafscheidelijk. "Ik heb wel even getwijfeld. Want wil je die afleiding in het jaar dat het moet gebeuren", vertelt Lieke. "En je weet dat je niet oppervlakkig kunt blijven. Sanne en ik zijn best wel open en diepgaand, maar je moet wel een bepaalde privéscheiding maken."

Op de Spelen van 2016 maakte Nederland eens kennis met Sanne en Lieke. "Eigenlijk springt wel de hele aanloop daarnaartoe eruit voor mij. Al die analyses en ditjes en datjes die je wilt veranderen richting zo'n Spelen. Dat ik de stap wilde maken van WK zilver naar Olympisch Goud", vertelt Sanne vanuit de turnhal.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie