Binnenland
NOS

Mogelijke oplossing voor binnenvaartschepen met giftige lading

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke oplossing voor binnenvaartschepen met giftige lading

Voor drie binnenvaartschepen in Zwolle, Utrecht en Veghel met een giftige lading graan uit Polen, is mogelijk een oplossing gevonden. De schepen liggen sinds vorige week aan de kade, nadat aan boord een veel te hoge concentratie van het gas fosfine werd aangetroffen. Schippers kunnen zich niet helemaal in dit plan vinden, vertelt Sunniva Fluitsma van de belangenvereniging voor schippers in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

De schepen kunnen naar een plek varen waar de lading ontgast kan worden. Dat gebeurt op IJsseloog, een kunstmatig eiland in het Ketelmeer, ten zuiden van de Noordoostpolder. Daar kan de lading overgeheveld worden op een ander schip, waardoor het gas vervliegt.

Toch is het nog niet zeker of dit gaat gebeuren. Er zit nog een aantal haken en ogen aan het plan.

Vergoedingen schippers

Zo kunnen de schepen pas varen als uit meetrapportages blijkt dat de opvarenden de stuurhutten en machinekamers veilig kunnen betreden, zegt de Inspectie SZW. Als dat blijkt uit de metingen, wordt de stillegging opgeheven.

Maar of ze dan gaan varen is een tweede. ASV, de belangenvereniging voor schippers, weet namelijk dat de schippers zich niet helemaal in het plan kunnen vinden. 'Twee van de drie schippers willen naast een reddingsboot, voor het geval de bemanning plotseling moet evacueren, een vergoeding voor deze gang van zaken', zegt Sunniva Fluitsma van ASV. 'Zolang dat niet geregeld is varen ze niet, heb ik begrepen.'

Fosfine

Vorige week werd fosfine ontdekt in een partij graan uit Polen, die vanuit een trein in Oss is overgeladen op de schepen. De tarwe was onderweg naar diervoederbedrijf De Heus Voeders. Bij een meting werden 300 tot 400 fosfinedeeltjes per miljoen deeltjes aangetroffen. Fosfine is al zeer gevaarlijk in een concentratie van 0,5 deeltjes per miljoen. De schippers werden gecontroleerd in het ziekenhuis, maar bleken niets te mankeren.

Fosfine is bedoeld om de lading te ontsmetten zodat er geen ongedierte bijkomt. Het wordt in de vorm van pillen in het ruim gestopt. Het is onduidelijk hoe de concentratie fosfine in de schepen zo hoog kon worden.

Mogelijk oplossing voor binnenvaartschepen met giftige lading

Ster advertentie
Ster advertentie