Binnenland
NOSNTR

Kabinet gaat mensen helpen die energie niet meer kunnen betalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet gaat mensen helpen die energie niet meer kunnen betalen

Het kabinet gaat mensen helpen die hun energierekening niet kunnen betalen. Als ze dreigen te worden afgesloten, nemen de overheid en energiebedrijven de rekening over. "Daarmee wil het kabinet voorkomen dat mensen komende winter worden afgesloten van het gas en dat energiebedrijven omvallen omdat hun klanten niet meer kunnen betalen", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws en Co.

Het plan gaat honderden miljoenen kosten, vertelt Kieviet. Toch vindt het kabinet de maatregelen noodzakelijk. "De komende tijd komen ruim een miljoen huishoudens in de financiële problemen. Meer dan de helft daarvan hadden normaal nooit problemen met betalen."

De nieuwe regeling gaat alleen gelden voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten of hebben afgesloten met hogere tarieven. De verwachting is dat het overgrote merendeel van de mensen binnenkort een contract met variabele tarieven heeft. Eind deze week gaat het kabinet het plan officieel presenteren.

Vrijwillig van het gas af

De energieprijzen lopen de laatste tijd flink op, merkt ook de familie Van der Ven uit Driebergen. Het gezin betaalde eerst 160 euro per maand. Dat zou oplopen naar 525 euro per maand. De familie besloot zich daarom vrijwillig van het gas te laten afsluiten, om schulden te voorkomen.

Aan verslaggever Jeroen de Jager lieten de gezinsleden zien hoe zij toch warm blijven. Ze pakken een bloempot, zetten die ondersteboven op tafel en leggen er vier brandende waxinelichtjes onder. "Over een half uur is de pot heet en voel je de stralingswarmte van de pot afkomen. Dan is het heerlijk warm."

Hoge energieprijzen: mensen laten zich vrijwillig van het gas afsluiten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie