Binnenland
WNL

CDA-historicus Kroeger: 'Hoekstra blijft te veel in oude reflexen hangen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-historicus Kroeger: 'Hoekstra blijft te veel in oude reflexen hangen'

Wopke Hoekstra laat nog niet genoeg zien van de nieuwe politiek die gevoerd moet worden. Dat zei partijchroniqueur Pieter-Gerrit Kroeger vanochtend in Sven op 1. “Hij had tijdens het formatiedebat de punten die het CDA uit de onderhandelingen heeft gesleept kunnen noemen”, aldus de historicus.

Kroeger noemt een aantal voorbeelden. “Het leenstelsel of een pro-Europese geopolitieke visie. Maar hij verdedigde het coalitieakkoord alsof het CDA-beleid was.” Kroeger noemt dit “terugschieten in oude reflexen”.

Rampjaar

“Dit was natuurlijk een rampjaar”, geeft Kroeger direct toe als het hem gevraagd wordt. “Maar het is niet fluiten in het donker om nog geloof te hebben in het CDA.”

Voor het wetenschappelijk instituut van die partij volgde Kroeger meerdere jonge christendemocraten in Europa. Zijn conclusie: een pro-Europese en anti-autoritaire houding zorgt voor succes op ons continent. “Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren.”

Hij pleit voor Europees positivisme en een positief klimaatverhaal. “Het is ontzettend leuk dat jonge Kamerleden als Derk Boswijk en Henri Bontenbal die visie nu naar voren brengen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie