Achtergrond
EO

'Rutte moet voorbeeld nemen aan Berlusconi'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutte moet voorbeeld nemen aan Berlusconi'

"Rutte moet de Berlusconi-route nemen om het verbod op pulsvissen van de baan te krijgen." Dat zei oud-staatssecretaris Henk Bleker donderdag in Dit is de Dag.

Berlusconi heeft in het verleden een Europese maatregel tegengehouden door te dreigen met een veto op de complete begroting. Zo moet Rutte ook handelen volgens Bleker: "Zeg tegen Macron, Merkel en de anderen dat ze dit probleem op moeten lossen, omdat Nederland anders andere besluiten gaat vetoën. Rutte moet los."

Bleker noemt het EU-verbod op pulsvissen bovendien 'waardeloos' en 'niet gebaseerd op feiten'. "Macron stelt dat deze vorm van visserij slecht is voor de bodem, maar het tegendeel is waar. Rutte had dat krachtig moeten tegenspreken."

Vergunningen

Henk Bleker was staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in 2010 op het moment dat techniek voor het pulsvissen zijn intrede deed. In die rol zorgde hij ook voor de Europese vergunningen die het vissen op deze manier mogelijk maakten. Voorwaarde was wel dat de vergunningen gebruikt zouden worden voor onderzoek.

"Achteraf gezien kunnen we stellen dat we hier niet snel genoeg zijn geweest en we hadden ook internationale instituten moeten betrekken in dit onderzoek. Maar daar hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid, ik en alle bewindspersonen sinds 2010 en de gehele Tweede Kamer."

Luister het hele gesprek met Henk Bleker hier terug.

Henk Bleker: Had Nederland meer moeten doen voor de vissers?

Ster advertentie
Ster advertentie