Achtergrond

Omroep MAX wil Groot Dictee nieuw leven inblazen

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omroep MAX wil Groot Dictee nieuw leven inblazen

[EO] Omroep MAX wil bekijken hoe het Groot Dictee nieuw leven ingeblazen kan worden. Met die boodschap kwam Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, woensdag bij Dit is de Dag.

Woensdag werd bekend dat de NTR na 26 jaar gaat stoppen met televisieprogramma Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Frits Spits, presentator van het NPO Radio 1 programma De Taalstaat, vindt het jammer dat het programma verdwijnt.

Spits heeft wel het nodige aan te merken op het programma. "Het is in de huidige vorm een hoogmis van de ijdelheid met zinnen die zo vol staan met moeilijke woorden dat je ze niet meer begrijpt".

Foutloos

Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal is het met Spits eens en en pleit voor een dictee dat een afspiegeling is van de taal die wij in het dagelijks leven gebruiken. "Op die manier heb je misschien een tekst die door vijf tot tien procent van de mensen foutloos gemaakt kan worden en als je bij die groep hoort weet je dat het wel goed zit met je taalvaardigheid".

Jan Slagter hoopt nu op bruikbare suggesties die kunnen leiden tot een taalprogramma. Frits Spits en Peter Smulders willen graag met hem meedenken daarover. Maar Spits gaf aan in elk geval niet beschikbaar te zijn om de presentatie op zich te nemen. "Laat mij maar lekker op de radio".

Ster advertentie
Ster advertentie