CDA: 'Vluchtelingschap is geen vorm van emigratie'
- Nieuws
- CDA: 'Vluchtelingschap is geen vorm van emigratie'
[KRO-NCRV] SGP en CDA willen dat asielzoekers na 7 jaar een verblijfstatus krijgen. Nu is dat al na 5 jaar. Volgens het CDA is dat plan niet in strijd met de normen en waarden waar de partij voor staat. Dat vertelt de leider van de partij, Sybrand Buma, in De Ochtend op NPO Radio 1.
"Barmhartigheid is dat we mensen in nood opvangen, maar dat is altijd gekoppeld aan rechtvaardigheid." Volgens Buma is het rechtvaardig dat je van vluchtelingen vraagt om hun eigen land op te bouwen als het er veilig is. En die kans is na zeven jaar groter dan na vijf.
'Als het veilig is, moet je terug'
Het CDA presenteert vandaag samen met de SGP een plan om ervoor te zorgen dat meer asielzoekers naar het land van herkomst worden gestuurd. Nu is het zo dat zij een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen van vijf jaar, die daarna om wordt gezet in een permanente als het in het eigen land nog niet veilig is.
Volgens Buma mag vluchtelingschap geen vorm van emigratie zijn. "Als het veilig is, dan moet je terug. Het is óók de plicht van een vluchteling om dat land weer op te bouwen. Het moet vanaf het begin duidelijk zijn dat het verblijf hier tijdelijk is. Daarbij, er komen nieuwe oorlogen aan. We moeten in Nederland ook in de toekomst vluchtelingen kunnen blijven opvangen. Het beleid nu is niet houdbaar."
Bekijk hier het gesprek met Sybrand Buma
'CDA blijft niet bij eigen waarden'
VluchtelingenWerk Nederland vindt het wetsvoorstel van SGP en CDA voor het verlengen van de tijdelijke verblijfsvergunning van vijf naar zeven jaar onbegrijpelijk. “Vluchtelingen na zeven jaar alsnog wegsturen is funest voor de integratie en garandeert menselijke drama's. Dit staat haaks op christelijke waarden als barmhartigheid en medemenselijkheid”, stelt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland.
Het plan komt in de week dat Malta Libië wil betalen om Noord-Afrikanen op te vangen. Dit zou de migrantenstroom naar Italië stil moeten leggen. Ook Duitsland is voorstander van strengere afspraken met Libië en andere Afrikaanse landen.
Volgens Buma blijft de Nederlandse regering hierbij achter. "Duitsland treedt veel harder op. Ik mis het van onze overheid dat ze dat ondersteunen. We kunnen als Europese Unie de Afrikaanse landen op deze manier geen geld blijven toestoppen."
Buma denkt dat het vaak de hoger opgeleide Afrikanen zijn, die hun land ontvluchten in de hoop op een beter leven. Toch zouden juist zij de sleutel kunnen zijn voor de wederopbouw van een land na oorlog.
Normen en waarden blijven overeind
Aanstaande zaterdag houdt het CDA haar partijcongres. Met ongeveer 15 zetels in de peilingen is er werk aan de winkel voor de leider van ooit Nederlands' grootste en meest stabiele partij. Volgens politicoloog André Krouwel is het CDA alleen nog de partij van normen en waarden, verder ontbreekt het aan duidelijk beleid.
Buma vindt het niet erg dat het CDA gekoppeld wordt aan het moreel: "In deze tijd zijn we op zoek naar meer zekerheid. Het gaat de komende verkiezingen juist om de morele vragen. Hoe gaan we met elkaar om in dit land? Als wij als partij vooral gekoppeld worden aan het belangrijkste thema, dan is dat prima."