Achtergrond
AVROTROS

Jan Geurtz: 'Investeer eens wat minder in je relatie'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Geurtz: 'Investeer eens wat minder in je relatie'

Om je relatie gezond te houden, moet je vooral niet te veel in de ander investeren. Concentreer je op jezelf. Dat is het verrassende advies van Jan Geurtz, schrijver van bestsellers als Verslaafd aan liefde en De verslaving voorbij. Partners hebben de neiging zich teveel aan te passen aan de ander. ‘Zelfamputatie’, noem hij dat in MISCHA!.

#119 - Jan Geurtz - MISCHA!

Geurtz legt uit: “Veel mensen leveren zich, vooral aan het begin van een relatie, helemaal over aan de ander. Dat doen ze om zich goed te voelen. Maar op langere termijn levert dat ook nieuwe ellende op. En in feite is het een vorm van egocentrisme. Want waarom doen mensen dat? Omdat ze bang zijn de ander kwijt te raken. Dus stellen ze elkaar gerust door hun gedrag aan te passen aan de angst van de ander. Maar dat moet je niet verwarren met liefde.”

Zelfamputatie

“Vrijwillige zelfamputatie”, zo noemt Geurtz het willen samensmelten met je partner. Geurtz vervolgt: “Sommige stellen zijn volledig vergroeid met elkaar - sommigen ondertekenen zelfs al hun emails met beide namen - en in het gunstigste geval hebben ze een fijn en veilig gevoel. Maar het gemis van iets bruisenders ligt op de loer. Je wordt verliefd op iemand die heel zelfstandig is en juist dat zelfstandige willen we in een relatie aan banden leggen. Heel contraproductief.”

Eeuwige liefde

Hoe dienen we ons dan op te stellen in een relatie? Geurtz: “Je moet de angst om de ander kwijt te raken, loslaten. Spreek uit dat je die angst voelt en bespreek dan hoe je elkaar daarmee kan helpen. Met zowel de pijnlijke als de verliefde gevoelens die je hebt.” Wat ook helpt is om niet krampachtig vast te houden aan het idee dat de liefde voor eeuwig is. “Het gevoel dat een relatie voor altijd moet zijn, is belemmerend en levert een enorme druk op de relatie.”

Luister hier het hele gesprek terug.

#119 - Jan Geurtz - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie