Achtergrond

‘Nederlander kan iets leren van gastvrijheid Midden-Oosten’

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Nederlander kan iets leren van gastvrijheid Midden-Oosten’

[EO] “In Jordanië wordt niet gezeurd over de opvang van vluchtelingen en daar kunnen Nederlanders nog wat van leren.” Dat is de boodschap van de Anglicaanse priester Arie de Carpentier, die bij Langs de Lijn En Omstreken een kijkje in zijn leven geeft. De geestelijke is al veertig jaar directeur van het Holy Land Institute for the Deaf in Jordanië, een organisatie die hulp verleent aan dove kinderen en volwassenen.

Wat kunnen westerlingen leren van moslims?

De Carpentier, beter bekend als broeder Andrew, vindt dat Nederland zijn vluchtelingen veel te angstig en wantrouwend benaderd. “In Jordanië wonen ongeveer 6,5 miljoen mensen die samen 2 miljoen vluchtelingen opvangen. De prijzen gaan omhoog, de salarissen blijven gelijk en de economie staat onder druk. Maar ondanks dat blijven mensen hartelijk en gastvrij.”

Er is volgens de priester een relatief eenvoudige manier om over de angst voor moslims heen te komen. “Ga eens bij je moslimbuurman op bezoek. En begin dan niet gelijk over politiek te praten, maar probeer eens écht kennis te maken. Dan heb je snel genoeg door wat jullie overeenkomsten zijn en op welk punt jullie je eigen weg gaan.”

Het leven als christen in een land dat wordt gedomineerd door moslims is voor De Carpentier niet ingewikkeld. “Ik loop in mijn priesterlijk gewaad en daarin word ik niet lastiggevallen. Ze weten dat ik namens God werk, dus ze zijn bang dat ze het met de Grote Baas aan de stok krijgen als ze me iets aandoen.”

Aan extremisten hebben de meeste Jordaniërs volgens de priester een hekel vanwege het leed dat zij veroorzaken. “ISIS heeft helemaal niks met de islam te maken; dat is een raar soort bijgeloof. Het maakt voor de strijders van ISIS ook niets uit of je een normale moslim bent of een christen. In beide gevallen is de kans groot dat het niet goed met je afloopt.”

De manier waarop ‘normale moslims’ in het Midden Oosten het geweld afwijzen wordt volgens De Carpentier te weinig gezien door het Westen. “Er is een heel ongenuanceerd beeld waarbij alle moslims op een hoop worden geveegd.” Opvallend genoeg vindt de priester dat er in de Koran inspirerende teksten te vinden zijn voor mensen die de Joods-Christelijke traditie van Nederland een warm hart toedragen. “Lees die Koran eens en zie wat voor prachtige dingen daarin staan over Jezus, Maria en de profeten. Dat liegt er niet om. Geert Wilders heeft duidelijk geen idee waar hij het over heeft.”

Ster advertentie
Ster advertentie