Achtergrond

'Stel huwelijkscursus verplicht'

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stel huwelijkscursus verplicht'

[EO] In Nederland wordt het je gemakkelijker gemaakt om te scheiden dan om getrouwd te blijven. Dat stelt schrijver en predikant Willem de Vink.

Volgens De Vink kan er veel ellende voorkomen worden als er meer oog is voor getrouwde stellen. Hij ziet een taak voor de overheid weggelegd om kinderen over relatievorming te onderwijzen, en aanstaande echtparen verplicht een huwelijkscursus te laten volgen. En eenmaal getrouwde stellen zouden pas uit elkaar mogen, nadat ze eerst counseling hebben gevolgd. 'Nu kun je zonder tussenkomst van een rechter voor 92 euro scheiden. Dat gaat veel te gemakkelijk.’

Dramatische verwarring
De publicist vindt dat er sprake is van 'een dramatische verwarring over het huwelijk’. 'We zijn in onze cultuur gericht op zelfontplooiing. Elk boek en elke film gaat er zo’n beetje over. Dus in het huwelijk vinden we dat de ander ons gelukkig moet maken en ons moet helpen om onszelf te ontplooien. Terwijl je elkaar in het huwelijk zoveel mogelijk moet steunen.'

De Vink heeft vijf adviezen voor een gezond en duurzaam huwelijk:

Verbond

Zie het huwelijk als een verbond: je weet niet wat er onderweg gebeurt, maar je belooft aan elkaar dat je er echt voor de ander bent.

Lang leve de verschillen

Als man en vrouw ben je verschillend. Vier die verschillen! En erken dat je als man en vrouw andere behoeften hebt: een vrouw wil bemind worden, ze wil een man die honderd procent voor haar gaat. Een man heeft meer behoefte aan respect en eer dan aan liefde.

Ruimte voor verandering

Wees bereid om te blijven veranderen, en geef elkaar daarvoor de ruimte

Kwetsbaar

Durf je kwetsbaar op te stellen naar elkaar.

APK

Investeer op tijd in je huwelijk, niet pas als het heel slecht gaat. Je auto geef je ook elk jaar een APK.

Ster advertentie
Ster advertentie