Achtergrond
EO

'Zorg niet klaar voor nieuwe piek aan corona-patiënten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg niet klaar voor nieuwe piek aan corona-patiënten'

De zorg is overbelast en niet klaar voor een nieuwe piek aan coronapatiënten, stelt verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg van het Red Team in Dit is de Dag. Ondanks de stabilisatie van het aantal coronabesmettingen deze week op ruim vierduizend, maakt zij zich zorgen. "Het is te vroeg om te zeggen dat het virus tot staan is gebracht. Er moeten nog veel mensen terugkomen van vakantie."

Video niet beschikbaar

Volgens Ipenburg heeft personeel van ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verpleeghuizen het nog altijd druk. Niet alleen met corona, maar ook met uitgestelde zorg voor andere kwalen. Ze vindt dat de nazorg voor zorgmedewerkers voor verwerking van de hectische werkweken tijdens de eerste golf niet overal goed geregeld is. "Dat verschilt erg per werkplek. We onderschatten wel wat er gebeurd is."

Positiever

Viroloog Mariet Feltkamp ziet het positiever in. Het aantal coronabesmettingen blijft stabiel, na een aantal weken van snelle toename. "Dat is goed nieuws, al is het aantal ziekenhuisopnames iets gestegen." Toch liggen er nog niet veel coronapatiënten in gewone ziekenhuisbedden en op de IC's. "Dat komt omdat vooral jongeren besmet raken en die belanden minder vaak in het ziekenhuis", aldus Feltkamp.

Ze had verwacht dat het kabinet het bijeenkomen in grote groepen zou beperken. "Coronabesmettingen vinden vaak in clusters plaats. Zo'n maatregel zou helpen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie