Achtergrond

Doe normaal, zeggen de kinderen van Hendrik Jan Bökkers als ie plat praat

EONOS
foto: Screenshotfoto: Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe normaal, zeggen de kinderen van Hendrik Jan Bökkers als ie plat praat

'Ga je mee brommers kieken' en 'ik mot pissen als een paerd 'o klompn'. Iconische zinnen die we kennen uit het Grönnegs, Drèents, Tweants en andere dialecten uit de noord-oostelijke provincies van ons land. Maar hoe lang horen we die zinnen nog? Want het Nedersaksisch - de overkoepelende naam voor deze dialecten - wordt bedreigd.

Tijd voor actie dus, en daarom tekenen vertegenwoordigers van de provincies en de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren woensdag een convenant. Daarmee willen ze het gebruik van de streektaal bevorderen en het Nedersaksisch beschermen.

Dat streektaal zelfs door de eigen gebruikers soms herontdekt moet worden, bewijzen de verhalen van Marlene Bakker en Hendrik Jan Bökkers. Marlene zingt in het Gronings, maar had er een studie aan de Rockacademie in Tilburg voor nodig om erachter te komen dat haar roots in haar streektaal zitten. Ze stopte net als Hendrik Jan met zingen in het engels. "Als de streektaal verdwijnt, verdwijnt de ziel uit de streek. Maar het verdwijnt bij een groot deel van de jongeren, omdat ouders hun kinderen Nederlandstalig opvoeden. Waarom zou je als kind plat gaan praten als je het nergens hoort."

Hendrik Jan Bökkers, bekend van de Normaal coverband, de liedjes van Jovink en de voederbietels en zijn eigen band Bökkers, ervaart dat aan den lijve. Hij voedt zijn eigen kinderen op in het Nederlands. Sterker nog, "als ik plat ga praten zeggen ze 'doe normaal' tegen me".

Ster advertentie
Ster advertentie