Achtergrond
NOS

Hoe gaat de marechaussee onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne aanpakken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat de marechaussee onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne aanpakken?

Terwijl de oorlog in Oekraïne nog in volle gang is, stuurt Nederland een forensisch opsporingsteam naar het land om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, na een verzoek van Oekraïne bij het Internationaal Strafhof. Er zouden daar zo'n zesduizend plekken zijn, waar mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd. In de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen was Robert van Kapel te gast, van de Koninklijke Marechaussee.

Bekend terrein

"Het gaat om een team van 30 personen," vertelt Van Kapel. "Dit zijn voornamelijk mensen van de marechaussee, maar ook een patholoog van het NFI, een tolk en bijvoorbeeld iemand van de EOD van Defensie. Zij gaan daar onderzoek doen of er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd."

De marechaussee is wel bekend op dit terrein, zegt hij: "We werken internationaal en zijn al eerder in Oekraïne geweest met de MH17-ramp. Technische recherche is iets wat we op meerdere plekken in Nederland doen, maar we zullen ook mensen gaan horen, en beeldmateriaal meenemen in het onderzoek."

Sporenonderzoek

De marechaussee zal in ieder geval twee weken recherchewerk doen, ze lossen de Franse opsporingsdienst af, en ook de Engelsen hebben aangekondigd om naar Oekraïne te gaan. "We hopen een steentje bij te kunnen dragen, zeker om bewijsmateriaal te vergaren. Maar het is ook een spannende tocht die we daar gaan afleggen."

Het onderzoek zal plaatsvinden in de omgeving van Kiev, vertelt Van Kapel. "Het zullen twee weken van heel intensief werk zijn. Als je praat over forensische opsporing gaat het met name over sporenonderzoek. Dan heb je het over het praten met slachtoffers, zoeken naar munitie, er zullen gesprekken gevoerd worden ter plaatse. Op allerlei manieren proberen we bewijsmateriaal te vergaren, zodat uiteindelijk het Internationaal Strafhof daarmee verder kan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie