Achtergrond
NTRVPRO

Wat is de prijs van succesvol integreren?

foto: Radio Docfoto: Radio Doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de prijs van succesvol integreren?

Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd 'succesverhaal': 30 jaar geleden is zij als kind perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zich geruisloos aanpassend aan de nieuwe omgeving. Nu vraagt ze zich af: wie was ik geweest als ik niet in Nederland was opgegroeid? Ze onderzoekt haar succesverhaal en dat van vier leeftijdsgenoten in de tweedelige radiodocumentaire Ons Succesverhaal.

Ons Succesverhaal

Verhalen in een Nieuw Land

In 1994, stond Yula Als 15-jarige samen met andere vluchtelingenkinderen op een podium. In de voorstelling 'Verhalen in een Nieuw Land' vertelden ze ieder een zelfgekozen verhaal of maakten muziek. Sahand, Petra, Alberto, Abou en Yula zelf reisden ermee door het land, om het Nederlandse publiek vluchtelingen beter te laten begrijpen. Ook toen was er namelijk een vluchtelingencrisis, met zorgen over de vraag of Nederland zoveel vluchtelingen wel aankon.

Op 16-jarige leeftijd alleen uit Liberia

De opnames van het theaterstuk van toen zijn bewaard gebleven en worden in Ons Succesverhaal verweven met recente interviews. Zo horen we een jonge Yula vertellen dat ze met haar gezin, opa, oma, 27 koffers en twee fietsen uit Moskou zijn gevlucht, maar dat de fietsen in Amsterdam alweer gejat zijn. Abou kwam daarentegen op zijn zestiende alleen aan uit Liberia, met een tasje en één broek.

Sahand vertelde als kind een Perzische mythe over Sam en Rostam. Als professioneel verhalenverteller vertelt hij dit verhaal nu nog steeds. De verhalen van toen en nu laten ons zien hoe het is om als vluchtelingenkind in Nederland op te groeien. De verhalen van toen en nu laten ons zien hoe het is om als vluchtelingenkind in Nederland op te groeien.

Wat zit er onder die succesverhalen?

Yula is benieuwd hoe het de andere kinderen uit het stuk is vergaan en zoekt hen 25 jaar na dato op. De aanleiding is een nieuwsbericht waarin Yula leest dat de vluchtelingenkinderen uit de jaren '90 veelal succesvol zijn geïntegreerd. Je hoort er niets meer van. Wat blijkt? Ook de kinderen uit de voorstelling zijn naadloos opgegaan in de Nederlandse maatschappij en hebben mooie carrières.

Maar wat zit er onder die succesverhalen? Ging het allemaal wel zo vlekkeloos? En moet je niet ook een deel van jezelf amputeren als je je zo moet aanpassen aan een maatschappij waarin je als vluchteling bij voorbaat ook als risico wordt gezien?

Luister hier het eerste deel van het tweeluik Ons Succesverhaal, in Radio Doc:

Radio Doc: Ons succesverhaal - deel 1 - DOCS

Ons Succesverhaal

Credits. Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort - Uitvoerend productie Prospektor: Laura Verduijn - Muziek en geluid: Jesse Koolhaas - Eindredactie Radio Doc NTR: Ottoline Rijks. Ons Succesverhaal is mogelijk gemaakt dankzij steun van het NPO-fonds.

Ster advertentie
Ster advertentie