Achtergrond
BNNVARA

Mark Rutte is super zuinig en declareert niets, tenminste dat zegt-ie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Rutte is super zuinig en declareert niets, tenminste dat zegt-ie

Premier Mark Rutte declareert wel, dat blijkt uit onderzoek van De Nieuws BV. Het programma nam 6 jaar aan bonnetjes van ministers door. Daaruit blijkt ook dat niet ieder ministerie zich aan de transparantieregels houdt.

"Je mag gewoon declareren mits je je aan de regels houdt. Toen ik nog fractievoorzitter was heb ik ook wel dingen gedeclareerd", zegt Mark Rutte tegen Eva Jinek. "Ik ben er de laatste jaren mee gestopt, vanwege die extreme transparantie." Kortom de premier betaalt al zijn etentjes, taxiritjes, enzovoorts allemaal zelf. Politiek redacteur Joost Bekendam besloot dat toch even te checken en ziet dat de premier wel degelijk bonnetjes inlevert.

"Zo zie je bijvoorbeeld dat hij zijn abonnement op De Telegraaf niet zelf betaalt. Ook etentjes, vliegreizen en VIP-ruimtes worden door het ministerie betaald", weet Bekendam. Dat is overigens niet tegen de regels. "Je mag als bewindspersoon gewoon declareren zolang het binnen dienstkosten valt. Daarnaast krijg je nog een maandelijkse toelage waarvan je niet hoeft op te geven waaraan die wordt besteed."

Debriefen

Niet alleen de bonnetjes van Rutte zijn bestudeerd, zes jaar aan declaraties van alle ministers werden doorgenomen. Daaruit blijkt dat eigenlijk iedereen zich aan de regels houdt. Toch zijn er saillante bonnetjes te vinden. "Je ziet dat een debriefing diep in de nacht wordt gedeclareerd. Wat eigenlijk neerkomt op een afzakkertje na een lange werkdag." Verder blijkt dat niet alle ministeries even transparant zijn. Zo publiceert OC&W al ruim een jaar geen declaraties meer, terwijl dat wel de afspraak is.

Het is niet de eerste keer dat de bonnetjes in de spotlights staan weet politiek redacteur Peter Kee: "Balkenende zei bijvoorbeeld ook altijd dat hij niets declareerde. Of hij dat eigenlijk toch deed is niet duidelijk." Kee herinnert zich ook dat Wouter Bos kritiek kreeg omdat hij een zonnebril declareerde.

Bestuurskosten

In een reactie zegt dat Algemene Zaken dat Rutte nooit heeft beweerd dat hij niet declareerde. "De betalingen zijn onderdeel van de bestuurskosten die worden gepubliceerd. Van persoonlijke declaraties buiten deze standaard vergoedingen is geen sprake. Daarin doelde minister-president in gesprek met Jinek." Wat Peter Kee vertaalt in: "Rutte zegt hier eigenlijk dat hij bedoelde dat'ie wel declareert, maar niet meer dan hij declareert."

Week van Keer: De bonnetjes van Rutte

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie