Naar homepage
Achtergrond

Hayarpi: we weten nog niks zeker over kinderpardon
EO

foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENfoto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Hayarpi: we weten nog niks zeker over kinderpardon

"Je weet nog niks zeker, want er komt een herbeoordeling." Zo reageerde Hayarpi Tamrazyan op het akkoord van de regeringspartijen op het kinderpardon. Vandaag kwam er een einde aan de marathondienst in de Bethelkerk in Den Haag waar de familie van Hayarpi kon schuilen om uitzetting te voorkomen. Maar of ze nu ook echt mogen blijven, is ongewis.

"Toen ik het las in de pers was er veel ongeloof dat er een einde kan komen aan de onzekerheid," zegt Hayarpi in Dit is de Dag. De verwachting is dat 90 procent van de 700 kinderen die uitgezet moesten worden, alsnog een verblijfsvergunning krijgt. Maar de de familie Tamrazyan durft nog niet te juichen: "Je weet niks 100 procent zeker. Wij zijn ook afgewezen vanwege het meewerkcriterium, dat vervalt nu wel bij de herbeoordeling."

Hayarpi zat met haar familie 96 dagen lang opgesloten in de kerk zonder naar buiten te gaan. Een beklemmende tijd: "We hebben ups en downs gehad. Het moment vlak voor kerst toen wij hoorden dat het discretionair verzoek was afgewezen, was zwaar. Maar we hebben het volgehouden."

Grenzen

ChristenUnie-kamerlid Joel Voordewind heeft lang gestreden voor een ruimer kinderpardon, maar zijn partij kreeg dat bij de formatie van Rutte3 niet voor elkaar. Nu komt er na de draai van het CDA toch nog een uitzetstop en mag 90 procent van de huidige uitgeprocedeerde kinderpardongevallen naar verwachting toch blijven.

Voordewind: "Het is een heel blije dag voor de kinderen voor wie we het hebben gedaan. Blij dat we er ook als coalitie uit zijn gekomen. Er valt een last van mij af en van de kinderen ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar elke regeling heeft zijn grenzen. "Er zijn altijd kinderen die over de rand vallen," erkent Voordewind ook. Pas nog werd de Armeense familie Grigoriyan met drie in Nederland geboren kinderen uitgezet. Voor Esther van Dijken, die verschillende gewortelde asielkinderen bijstaat, is het ook zware dag. "Als je het hebt over de versoepeling die er nu komt, ben ik blij. Maar ik heb ook zorg over de kinderen die er net buiten vallen. Ik denk vandaag aan de familie Grigoriyan. Het maakte twee dagen verschil in het leven van deze kinderen. Ze zijn echt radeloos. Dan breekt mijn hart."

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie