Achtergrond
EO

Burgemeester Ede voelt zich machteloos over terugkerende Syriëgangers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Ede voelt zich machteloos over terugkerende Syriëgangers

Burgemeester René Verhulst maakt zich zorgen om de aanpak van terugkerende Syriëgangers in Ede. Dat zegt hij in Dit is de Dag. "Het voelt machteloos. Normaal heb je een aantal bevoegdheden maar hiermee kun je heel weinig."

Nu de strijd tegen IS er bijna op zit, komen er steeds meer jihadisten terug naar Nederland. In Ede gaat het om een handvol terugkeerders, aldus de burgemeester. "Justitie geeft me een telefoontje dat er een inwoner terugkomt. Weigeren kan niet want ik heb geen reden om te zeggen dat iemand Ede niet in komt."

Voorzieningen

Eenmaal terug op het oude adres wordt er volgens de burgemeester vrij snel weer een beroep gedaan op bepaalde voorzieningen. "In een geval was het eerste contact na terugkeer een brief van een advocaat met de vraag of de uitkering weer hersteld kan worden."

Door zijn verhaal te doen hoopt Verhulst dat zowel de individuele terugkeerder als de gemeenschap waar hij uit komt in actie komen. "Tegen de eerste groep zou ik zeggen dat ze spijt moeten betonen. Ik heb nog niemand horen zeggen dat het hem spijt. Aan de gemeenschap zou ik willen vragen om te helpen bij de terugkeer in de maatschappij en een signaal te geven als het niet goed gaat met iemand."

Burgemeester Ede bezorgd over terugkerende Syriëgangers

Ster advertentie
Ster advertentie