Achtergrond
BNNVARA

Het bizarre schandaal van Hitlers neppe dagboeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het bizarre schandaal van Hitlers neppe dagboeken

De nachtmerrie van iedere journalist: je brengt een verhaal dat niet klopt. Sterker nog: dat compleet is verzonnen. Het overkwam ster-verslaggever Gerd Heidemann. Begin jaren tachtig dacht hij 62 (!) dagboeken van Adolf Hitler in handen te hebben, pakte er vervolgens groot mee uit, om er daarna achter te komen dat de dagboeken allemaal waren vervalst. Nep! Over dit grote en bizarre schandaal is nu de podcast-serie Faking Hitler gemaakt met daarin voor het eerst de originele opnames van gesprekken tussen de journalist en de meestervervalser. Journalist Annette Birschel volgt de serie en blikt terug in De Nieuws BV.

Scoop van de eeuw

Annette: "Ik weet het nog echt als de dag van gisteren. Het sloeg echt in als een bom. Niet alleen de kranten, maar alle tv-zenders, radiozenders hadden het erover." De dagboeken van Hitler, ze waren er opeens.

Annette die toen begin twintig was en geschiedenis studeerde weet nog dat ze dacht: "Kan dat überhaupt? 35 jaar na de oorlog. Nooit had iemand het over dagboeken gehad en nu opeens zouden ze er zijn? Zelfs op de persconferentie waren er mensen die zeiden: 'Dit kan niet.'" Maar Stern en journalist Gerd Heidemann hielden voet bij stuk. Annette: "Het was het klassieke voorbeeld dat je zo graag iets wilt geloven om die scoop van de eeuw te hebben".

Onderhandelingen met een meestervervalser

Maar het tegenovergestelde was waar. Gerd Heidemann was er keihard ingetuind. En dat terwijl hij om met de woorden van Birschel te spreken een "absolute topjournalist" was met heel veel ervaring als oorlogsverslaggever. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Die vraag staat centraal in de podcast-serie Faking Hitler. Want aan de presentatie van de dagboeken in 1983 was jaren aan contact met meestervervalser Konrad Kujau vooraf gegaan. Dankzij de originele opnames van de telefoongesprekken zijn we bij de onderhandelingen tussen journalist en meestervervalser. Birschel: "Je hoort hoe die twee onderhandelen, kijkt er ademloos bij en denkt 'hoe is het mogelijk'."

Hét journalistieke schandaal van Duitsland

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie