Achtergrond

NU.nl: 'We zijn niet te koop'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NU.nl: 'We zijn niet te koop'

[KRO-NCRV] Er zijn geen plannen om NU.nl te verkopen aan John de Mol. Dat zegt Gert-Jaap Hoekman, de hoofdredacteur van de grootste nieuwssite van Nederland. Volgens hem wil de Finse uitgever Sanoma niet af van NU.nl. “We zijn niet te koop.”

Hoekman reageerde in het Mediaforum op het bericht in het Financiële Dagblad dat het mediabedrijf van John de Mol, Talpa, de nieuwssite wil kopen. Volgens hem gaat het slechts om geruchten. “Ik doe tot vervelens toe navraag bij mijn bazen van Sanoma. En iedere keer krijg ik te horen: we zijn niet te koop.”

Journalistieke onafhankelijkheid in het geding?

HUMAN-hoofdredacteur Marc Josten en presentatrice Catherine Keyl uitten in het Mediaforum hun zorgen over een mogelijke overname door John de Mol. Keyl: “Ik heb vijf jaar met hem gewerkt, hij is een meester in amusement maar ik denk niet dat journalistiek zijn ding is.” Josten heeft vooral zorgen over het belang dat De Mol zou hechten aan journalistieke en redactionele onafhankelijkheid. “We weten daar betrekkelijk weinig van behalve dat hij bij de perikelen rond de overname van de Telegraaf de redactie in delen wilde splitsen. En dat was tegen het redactiestatuut. Dat is wel een waarschuwingsschot. Aan de andere kant, je moet een boek niet op de omslag beoordelen.”

Video niet beschikbaar

Vrije geesten en tirannen

Onlangs uitte NPO-voorzitter Shula Rijxman haar zorgen over het aantal Nederlandse media met buitenlandse eigenaren. Met een overname van NU.nl door John de Mol zou de grootste nieuwssite van Nederland van Finse naar Nederlandse handen overgaan. Keyl: “Je moet er toch niet aan denken dat NU.nl door Google wordt overgenomen.” Marc Josten is dat niet met haar eens, voor hem is het belangrijk dat eigenaren van nieuwsmedia vooral liefde heeft voor de journalistiek en de onafhankelijkheid. “Liever een vrije geest uit het buitenland dan een tiran uit het binnenland, en andersom.”

NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman wilde niet ingaan op de vraag of het wenselijk is of De Mol zijn site wil kopen. “Op het moment dat er echt serieus sprake van is, als er serieus onderhandeld wordt, dan komen wij ook aan tafel. En dan bespreken we natuurlijk al onze zorgen. Wat voor mij het belangrijkste is is dat er goed gezorgd wordt voor NU.nl, en dat is op dit moment zo. We worden met rust gelaten en kunnen onafhankelijk ons werk doen. Ik sluit me af van alle geruchten.”

Ster advertentie
Ster advertentie