Achtergrond
EONOS

Als de bom barst na een militaire missie

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Als de bom barst na een militaire missie

In het boek Van missie naar strijd vertellen negen veteranen hoe zij hun leven weer proberen op te pakken na een traumatisch ervaring. Bruno Steinfort en Eric Heres gingen in Langs de Lijn en Omstreken in gesprek over de waarde van een hulphond en de nazorg van Defensie. "De bom barstte in 2014," vertelt Bruno Steinfort die in 2003-2004 heeft gediend in Irak.

"Ik ging er heen zonder idee", vertelt Bruno Steinfort. "Ik ging mijn land dienen, dacht ik. De politiek bepaalt waar wij naar toe gaan. En je gaat gewoon. Je kan je er niet op voorbereiden als je een aanval krijgt. Alles gaat sneller dan in een training."

Woede

Later kreeg Steinfort last van woedeaanvallen. "Ik had ruzie met mijn vader en heb hem letterlijk gezegd: als je nu niet uit m'n ogen verdwijnt maak ik je af." Dat was het moment om hulp te zoeken. Steinfort heeft nu een hulphond die hem bijstaat. Vooral rond oud en nieuw als het vuurwerk op straat knalt, heeft hij hulphond Kane het hardste nodig.

Nazorg

Hoe was de nazorg van Defensie bij veteranen die PTSS kunnen ontwikkelen? Bruno Steinfort vertelt: "Toen wij terugkwamen uit Irak gingen we naar Kreta. Een meisje van 20 vraagt: hoe hebben jullie het gehad? Dan zeggen we: we hebben lekker geknikkerd. Je zuipt veel. En vanuit Defensie is er geen begeleiding. Ik heb geen één gesprek gehad."

Volgens Erik Heres, één van de initiatiefnemers van het boek is er wel wat veranderd in de begeleiding bij Defensie. "Vergeleken met vroeger is dat nu wel beter. Alle veteranen zeggen wel: je wordt aan je lot overgelaten."

Luister het hele gesprek hier terug:

Eric Heres en Bruno Steinfort over boek 'Van missie naar strijd'

Ster advertentie
Ster advertentie