Achtergrond

'Helden Magazine bijna uit de handel genomen na afdrukken verkeerde interview'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Helden Magazine bijna uit de handel genomen na afdrukken verkeerde interview'

Hoofdredacteur Barbara Barend heeft ooit aangeboden om het tijdschrift Helden Magazine uit de handel te halen nadat, per ongeluk, de verkeerde versie van een interview met een sporter was afgedrukt. Dat vertelt ze in Spraakmakers (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.

De sporter, wiens naam Barend niet wil onthullen, had na afloop van het interview een aantal correcties in de tekst aangebracht. Nadat het blad gedrukt was, ontdekte Barend dat de correcties niet waren doorgevoerd. ''Toen heb ik heel hard gejankt'', biecht de hoofdredacteur op.

In een gesprek met de sporter bood ze hem aan het blad uit de handel te halen. ''Maar ik wist: dat betekent dat Helden failliet gaat.'' De sporter reageerde volgens Barend sympathiek en stelde voor om geen maatregelen te nemen en daarmee niet extra nadruk te leggen op het gesprek. ''En dat werkte: niemand heeft het nog over het interview gehad", zegt ze lachend.

Ontboezemingen

Volgens de hoofdredacteur hanteert Helden de afspraak dat sporters een interview na afloop in alle rust mogen nalezen. Ook uitspraken die op band staan, mogen volgens Barend op verzoek achteraf nog gewijzigd worden. ''Onze journalisten komen bij sporters thuis en spreken uren met ze", vertelt ze. "Daardoor voelen atleten zich vrij om ontboezemingen te doen, maar niet alles wat op band staat, blijkt achteraf ook geschikt om af te drukken.''

Dat sporters niet bang hoeven zijn dat journalisten van Helden hun poot stijf houden en de gedane uitspraken tóch afdrukken, heeft volgens Barend juist als resultaat dat geïnterviewden ''heel weinig strepen''.

Als voorbeeld noemt ze het gesprek met voetballer Daley Blind, die tegen Helden vertelde dat hij in zijn jeugd een hoop aanbiedingen van buitenlandse clubs heeft afgeslagen. ''Hij heeft die uitspraak laten staan in het interview, omdat hij ook zag dat we zijn uitspraken in een bredere context plaatsten.''

Ster advertentie
Ster advertentie