Achtergrond

Meer allochtone rechters, dat moet toch te doen zijn?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer allochtone rechters, dat moet toch te doen zijn?

Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) pleit voor meer rechters met een migratieachtergrond. "Ik wil dat mensen zich in de rechters herkennen", zegt Groothuizen in het programma 1 op 1.

Van de 2300 rechters heeft twee procent een niet-westerse migratieachtergrond. In de samenleving als geheel geldt dit voor twaalf procent van de Nederlanders. Toch is zo’n veertig procent van de rechtenstudenten allochtoon, dus kaart Groothuizen niet een probleem aan dat zichzelf zal oplossen?

"Tijdens mijn eigen studie rechten zaten er inderdaad genoeg mensen met een niet-westerse achtergrond in de collegebanken, maar in de Raio-opleiding (voor rechters en officieren van justitie, red.) zag je daar bitter weinig van terug", aldus het Kamerlid.

Drempels wegnemen

Wat is Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, van plan daar aan te doen? "Het probleem zit ‘m wat ons betreft in de werving", zegt Bakker. "Er solliciteren te weinig mensen met een niet-westerse achtergrond. Tien jaar geleden hebben we al de hele sollicitatieprocedure tegen het licht gehouden om te kijken of er geen belemmerende factoren in zitten. Dat laten we nu extra evalueren door Universiteit Groningen." Bakker wil er zeker van zijn dat zijn organisatie op geen enkele manier een drempel opwerpt.

Nevenfuncties

Groothuizen is blij dat het op de agenda staat, maar: "Ik hoor ook dat kandidaten worden uitgeselecteerd, omdat ze geen nevenfuncties hebben vervuld. Maar misschien zijn studenten wel verantwoordelijk voor de zorg van hun halve familie en hebben ze daarom geen tijd voor nevenfuncties. Die zorg is dan ervaring die je óók hebt, dus ik hoop dat ze daar ook naar kijken in de sollicitatieprocedure."

90 procent vrouw

Streeft Groothuizen niet naar een utopie? Het is immers vrij onmogelijk dat de rechterlijke macht een afspiegeling van de samenleving is. Maar liefst twee derde van de rechters is vrouw, bijvoorbeeld.

"Dat is wel iets waar we op moeten letten. Het is niet de bedoeling dat straks negentig procent van de rechters uit vrouwen bestaat. Dan herkent ook een groot deel van de verdachten zich niet meer in de rechtspraak." Overigens is Groothuizen niet voor een quotum. "Maar als twaalf procent van de Nederlanders een niet-westerse achtergrond heeft, is het niet zo dat er geen geschikte kandidaten zijn voor dit ingewikkelde vak."

Ster advertentie
Ster advertentie