Achtergrond
AVROTROS

Cisca Dresselhuys: 'Feministen, kom achter je laptop vandaan en ga het Malieveld op!'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Cisca Dresselhuys: 'Feministen, kom achter je laptop vandaan en ga het Malieveld op!'

De vrouwenbeweging is in haar ogen te individualistisch geworden: “Er zijn veel jonge feministes, maar die zitten allemaal in hun eentje achter hun computer het feminisme uit te dragen,” zegt journalist Cisca Dresselhuys in MISCHA!.

#121 - Cisca Dresselhuys - MISCHA!

Vrouwen moeten daarentegen juist samenkomen: “Je moet samen een vuist vormen en dat kan alleen als je gewoon op het Malieveld staat met heel veel mensen, je moet invloed uitoefenen op de politiek. Alles wat je wilt als feminist kost geld en waar komt dat geld vandaan? Uit Den Haag!”

Opzij

Dresselhuys was zelf jarenlang hoofdredacteur van het feministisch tijdschrift Opzij. Daar stond ze onder andere bekend om de feministische meetlat waarlangs ze bijna 170 mannen legde. Dat het succes van het tijdschrift niet meer zo groot is, klopt volgens Dresselhuys: “Dat komt door een samenloop van omstandigheden, de ontlezing, de tijd. En ik maakte het tijdschrift in een bloeitijd van het feminisme, maar wat stelt het nu nog voor?”

Op de bank

Als het aan Dresselhuys ligt laten vrouwen hedendaags veel te vaak hun talenten liggen: “Ik word kriegel van vrouwen die nu zeggen dat ze fijn de hele dag op de bank willen liggen, samen met hun kinderen en de lego. Wij hebben als feministen toch niet voor niets gevochten om je van die bank af te krijgen?” Ze erkent dat het een ingewikkeld onderwerp blijft: “Vrouwen zijn wel de arbeidsmarkt opgegaan, maar mannen zijn niet massaal de keuken ingetrokken.” Als domineesdochter steekt ze daarom graag een hart onder de riem van elke vrouw: “Zelfs de bijbel zegt dat je je talenten moet laten woekeren. En daar staat niet bij dat dat alleen voor mannen geldt.”

Metoo

De huidige feministische golf heeft vooral haar succes behaald in de #MeToo-beweging, zegt Dresselhuys: “Daar hebben wij in de tweede feministische golf ook actie voor gevoerd. Maar wij hadden zoveel op ons bord: abortus, gelijk loon, de gezondsheidszorg. Vrouwen kunnen nu een veel gerichtere aanpak hebben.”

Het feminisme is namelijk nog lang niet klaar: “Er is nog gelijk loon voor gelijk werk. Daar is wel een wet voor, maar in de praktijk is dat nog niet goed geregeld. Er is dus zeker nog wat te doen, maar laat je meer zien.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#121 - Cisca Dresselhuys - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie