Achtergrond

D66 en ChristenUnie samen tegen sloop van kerken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 en ChristenUnie samen tegen sloop van kerken

[EO] Als het om de plek van de kerk in Nederland gaat, staan Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Maar nu hebben ze elkaar gevonden: ze trekken samen op tegen de sloop van overbodig geworden kerkgebouwen. Dat is geen moment te vroeg.

Ze staan vaak op de mooiste plekjes, centraal in de stad of hoog en droog in het dorp. De frele torenspitsen tekenen het landschap op het platteland. Mooi gezicht, maar de stormlantaarn brandt al jaren voor de kerkgebouwen. Ze sluiten in rap tempo. Sommigen zeggen met twee per week. De oorzaak is simpel: we gaan er bijna niet meer naartoe.

Gek genoeg weet zelfs een architectuurhistoricus als VU-hoogleraar Herman Wesselink niet precies hoe veel we ervan hebben. Tussen de 6000 en 8000, schatte hij onlangs in het blad Elsevier. En hoe veel er sluiten, ook dat is niet precies bekend. Het zouden er twee per week zijn.

De prognoses liegen er niet om. Nu het kerkbezoek in tien jaar tijd is gedaald van 30 naar 18 procent en het aantal kerkleden blijft dalen, zien kerkbestuurders vaak geen andere weg dan sluiting. Zeker de oudere gebouwen zijn domweg te duur om te onderhouden. Of zo’n gebouw dan gesloopt wordt of een herbestemming krijgt, is de grote vraag. 2607 kerken zijn hoe dan ook safe, die hebben de status van rijksmonument.

1000 kerken dicht

Twee jaar geleden veroorzaakte bisschop Eijk grote opschudding door te voorspellen dat van de 1600 katholieke kerkgebouwen er de komende tien jaar 1000 dicht gaan. De protestanten zijn iets minder somber. Twee jaar geleden schatte de Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Beheer dat in die periode 'slechts' 100 protestantse kerkgebouwen gesloten zouden hoeven worden.

Bij kerkverzekeraar Donatus zijn ze wat minder pessimistisch als het gaat om het cijfer van twe kerksluitingen per week. Een paar jaar geleden becijferden ze dat er gemiddeld een kerk per week definitief de deuren dicht doet. Maar dat komt gewoon omdat het een kerkbestuur veel meer tijd kost een gebouw van de hand te doen dan ze zelf zouden willen.

Beluister het gesprek met Alexander Pechtold:

Ster advertentie
Ster advertentie