Achtergrond

Asscher: ‘Ophef is hypocriet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: ‘Ophef is hypocriet’

[KRO-NCRV] "Doe er niet zo moeilijk over. Hou op met dat gepiep, gespin en gewiegel." Dat is de boodschap van vice-premier Asscher aan de mensen die kritiek uitten op zijn oproep dat er meer geld naar leraren moet.

“Chantage! Als hij blijft bij zijn standpunt, moet Mark Rutte hem maar uit het kabinet gooien.” Harde woorden, gisteren in onze uitzending van Hans Wiegel aan het adres van Lodewijk Asscher. Die wil meer geld voor leraren en als de huidige demissionaire regering dat niet in de Prinsjesdagstukken zet, weigert hij te tekenen.

Ook de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet waren witheet. Reden om hier vandaag nog eens op terug te komen. En wel met de man die zorgde voor alle commotie: Lodewijk Asscher zelf.

Quote

Niemand kan mij vertellen waar geschreven staat dat een demissionair kabinet geen keuzes mag maken in de begroting

Lodewijk Asscher, vice-premier

Asscher begrijpt de ophef niet, juist omdat de meeste partijen ook voor meer geld voor leraren zijn. "Ik vind het een beetje hypocriet." De onderhandelaars hadden volgens Asscher ook kunnen zeggen, 'prima als jij dat alvast regelt, dan gaan wij door met het vormen van een kabinet.'

'Leraren moeten profiteren van vooruitgang'

Na jaren crisis gaat het volgens Asscher nu beter met het land en vinden de meeste partijen dat leraren een beetje zouden moeten mee kunnen profiteren van deze vooruitgang. "Met al het gepraat over chantage, vergeten mensen dat dit gewoon een hele redelijke wens is."

Bekijk hier het hele gesprek met Lodewijk Asscher

Ster advertentie
Ster advertentie