Achtergrond

Motiveer je leerlingen in vier stappen

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Motiveer je leerlingen in vier stappen

[EO] Volgens de OESO presteren onze leerlingen uitstekend maar zijn ze in de klas eigenlijk niet vooruit te branden. De minst gemotiveerde leerlingen van Europa. Maar in vier stappen ben je daar snel vanaf!

Tip 1: Beloon goed gedrag

Staat iemand er goed voor? Stuur hem vrijdagmiddag dan lekker wat eerder naar huis.

Tip 2: Geef wat extra's

Laat excellente scholieren een vak waarin ze goed presteren, inruilen voor een persoonlijk project als het halen van een vaarbewijs.

Tip 3: Maak het gezellig

Praat met scholieren over wat ze bezig houdt. Begin eens over Max Verstappen…

Tip 4: Geen bleekneuzen

Screen je leraren: zorg dat ze een persoonlijkheid hebben en weten hoe ze met scholieren om moeten gaan.

Deze vier tips zijn afkomstig van niet de eerste de besten in het onderwijs. Trudy Coenen is de meest bekende VMBO docent van Nederland. Ze geeft les op het Montessoricollege Oost in Amsterdam. En Ferry Haan is docent in Castricum en lid van de Onderwijsraad.

Ze reageren totaal verschillend op het rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, over de staat van het Nederlandse onderwijs. Trudy gelooft er niks van dat de Nederlandse scholier ongemotiveerd is. ‘Verwacht men een volwassen houding van leerlingen of zo? Ik erger mij dood aan dit rapport. Kom op zeg! Het is toch wel ook erg bijzonder dat scholieren wel zulke goede resultaten behalen, terwijl ze ongemotiveerd en ongedisciplineerd zouden zijn.’

Haan en Coenen waren donderdag 25 mei te gast bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie