Achtergrond

Het Tropenmuseum wil de Boeddha meer betekenis geven

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Tropenmuseum wil de Boeddha meer betekenis geven

Ruim één op de drie Nederlanders heeft een Boeddhabeeld in huis. Maar: liefst 90 procent van de Nederlanders weet vrijwel tot helemaal niets over het boeddhisme en daarom pakt het Tropenmuseum uit met de tentoonstelling ‘De Boeddha’. Via social media ging het museum onder andere op onderzoek uit naar de persoonlijke verhalen bij de Boeddhabeelden van mensen thuis.

Boeddha wordt in verschillende vormen en maten afgebeeld. In verschillende teksten worden 32 hoofdkenmerken van de Boeddha beschreven. Zo heeft hij 40 tanden, een lange tong, lange oorlellen en een monnikenkleed. Maar alleen een afbeelding van het hoofd van Boeddha wordt in boeddhistische landen als beledigend ervaren. In deze culturen hoort het hele lichaam van de Boeddha te worden afgebeeld. Tevens wordt de Boeddha beschouwd als iets wat hoger staat dan mensen. Een beeld hoort dan ook niet op de grond te staan.

In de serie ‘Mijn Boeddha en ik’ komen verschillende beelden en verhalen langs. Lang niet iedereen weet precies wat het verhaal is van Boeddha, maar het heeft vaak wel een betekenis voor ze.

Jacqueline

Een van de geportretteerden is Jacqueline. Ze heeft meerdere Boeddha’s in huis. Ze herinneren haar aan de vele reizen die ze in Azië heeft gemaakt. Op de vraag wat Jacqueline weet van het Boeddhisme zegt ze: "Ik weet dat Boeddhisme een leer is en geen religie. Het boeddhisme kenmerkt zich door grote vrijheid van beleving, ongeacht sekse of achtergrond, geen oordeel of vooroordeel. Het valt mij wel op dat in landen waar boeddhisme overheerst geen grootschalige conflicten zijn."

Mick


Mick met zijn Boeddha

Mick is een andere Nederlander die in de tentoonstelling te zien is. De Boeddha heeft voor hem niet veel betekenis: de vorige bewoner van zijn huis had hem laten staan. Een herkenbaar beeld in veel studentenhuizen, waarschijnlijk...

Bram


De Boeddha van Bram

Bram is daarentegen speciaal afgereisd naar één van de beste beeldenmakers in Nepal. De Boeddha staat voor hem symbool voor de ontwikkeling van innerlijk potentieel. Zijn Boeddha staat op een altaar in zijn huis, op een plek waar hij dagelijks mediteert.

Boeddha is overal

Niet alleen Boeddhabeelden zijn populair in Nederland, ook het boeddhisme zelf is steeds meer een bron van inspiratie, zo zijn er al 500 boeddhistische centra. Daarnaast zijn verschillende vormen van meditatie in trek, zoals mindfulness.

De tentoonstelling in het Tropenmuseum loopt tot 29 januari 2017. Heb je ook een Boeddhabeeld in huis, ga dan naar tropenmuseum.nl/boeddha! Als je een foto instuurt met een verhaal over wat de betekenis van de Boeddha voor jou is, maak je kans om deel uit te gaan maken van de tentoonstelling.

Ster advertentie
Ster advertentie