Achtergrond
EONOS

Peter R. De Vries over Jos Brech: 'Deze man gaat gepakt worden'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. De Vries over Jos Brech: 'Deze man gaat gepakt worden'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft er vertrouwen in dat de verdachte in de zaak Nicky Verstappen wordt aangehouden. Dat zei hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Het zal niet zo zijn dat we twintig jaar hebben gestreden om deze man te pakken te krijgen en dat hij er stilletjes tussenuit knijpt."

Peter R. de Vries en John Vullers over zaak Verstappen

Op woensdag maakte de politie tijdens een persconferentie bekend dat er twintig jaar na de dood van de Limburgse Nicky Verstappen (11) een doorbraak is in het onderzoek. Er is een DNA-match met de 55-jarige survival-expert Jos Brech die voor het laatst werd gezien in de Vogezen in Frankrijk.

De familie Verstappen is blij dat er nu een verdachte is, maar het is een tegenvaller dat de man onvindbaar is. "Betty Verstappen heeft tegen mij verzucht. ‘Dat hebben wij weer. Niets gaat vanzelf in deze zaak. Is er eindelijk een match, dan is de verdachte spoorloos en dan is het ook nog eens een survival-specialist", aldus De Vries.

Politie goed gehandeld

Het opsporingswerk van de politie is volgens De Vries goed verlopen. "Op de avond van het misdrijf zijn de personalia van Brech genoteerd door een oplettende agent. Daar heb ik alleen maar complimenten voor."

Toch heeft de misdaadverslaggever zijn bedenkingen bij een verhoor dat in 2001 werd afgenomen toen ze de zaak nog een keer onder de loep werd genomen. "Daar vertelde hij dat hij in het verleden in aanraking is geweest met de politie voor een zedendelict. Ik vind wel dat er toen een kruisje achter zijn naam had moeten komen. Dat is misschien niet iets te weinig gebeurd, want dan hadden we hem wellicht tien jaar geleden kunnen oppakken toen het DNA beschikbaar kwam."

Profiel

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) belde op 8 juni naar de politie met een bericht dat er een verdachte in beeld was. Toen de familie Verstappen en De Vries een dag later informatie kreeg over Jos Brech was de misdaadverslaggever niet verbaasd.

"De recherche vertelde dat het gaat om een volwassen man die tot op ver gevorderde leeftijd bij zijn moeder woont, vrijgezel was, heel actief bij de scouting en jeugdwerk en bovendien al eens in aanraking met de politie voor een zedendelict. Toen dacht ik bij mezelf ‘daar gaan we weer’. Dit is bijna het geëikte profiel in dit soort zaken."

Zoektocht

Het feit dat dat Brech een zeer ervaren survival-specialist is die het lang vol kan houden maakt de opsporing lastig. Ondanks de twee maanden die de politie tevergeefs heeft gezocht, denkt De Vries dat er een goede kans is dat de persconferentie van de politie effect heeft.

"Alle autoriteiten in Europa zijn geïnformeerd over deze man dus nu is het hopen dat er iets opvalt. Dat er iemand is die zegt: ‘Verhip. Ik was daar vorige week ook op vakantie in die buurt en toen heb ik een man een lift gegeven of hij stond met een tentje naast mij op de camping. Van dat soort dingen zijn we nu een beetje afhankelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie