Naar homepage
Achtergrond

Hoe moet je verder als je geliefde slachtoffer is geworden van een vergismoord?
NTRVPRO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet je verder als je geliefde slachtoffer is geworden van een vergismoord?

De partner van Janke Verhagen werd het slachtoffer van een vergismoord. Haar verhaal begint in juli 2014. Het is half twee 's nachts, haar vriend Stefan Eggermont had allang thuis moeten zijn. Als Janke bezorgd de straat uit loopt en de hoek om gaat op zoek naar haar vriend, komt ze in een slechte film terecht. Een auto aan flarden en een lichaam onder een laken.

Vergismoord

In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet worden. In het Radio Doc-tweeluik Een schietpartij in de straat wordt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep genomen. En kijken we wat betrokkenen daar tegenover zetten.

De partner van Janke Verhagen werd het slachtoffer van een vergismoord. Haar leven lijkt op geen enkele manier meer op haar leven van voor dat moment. Haar vriend is doodgeschoten, maar zij wordt niet alleen een rouwende weduwe en haar zoontje van twee jaar niet alleen een vaderloos kind. Ze wordt ook verdacht. Stefan is immers een vermoorde crimineel, want je wordt toch niet zomaar doodgeschoten op straat?

Ze wordt raar aangekeken in de buurt. Ze wordt belaagd door media. En als ze meewerkt aan programma's om de moord op haar man te helpen oplossen wordt ze net als elke talkshowgast bekritiseerd op haar uiterlijk.

Een onderzoek dat niet vlot

Janke komt in een idiote molen terecht waarin ze of ze wil of niet mee moet draaien. Waarin bovendien andere belangen dan alleen het hare op het spel staan. Zo kan er, op het moment dat dat allang kraakhelder is, niet gezegd worden dat Stefan een onschuldig slachtoffer is, want dat frustreert het onderzoek. Als dat dan toch eindelijk kan is dat een opluchting maar ook het begin van een lange weg. Het onderzoek vlot niet erg.

Verdachten worden zelf geliquideerd of sterven een natuurlijke dood. Uiteindelijk komt het onderzoek zelfs stil te liggen. De hoop lijkt te vervliegen dat er ooit een schuldige gevonden wordt. Er volgt voor Janke een langgerekt wachten tot het moment dat er iemand verantwoordelijk kan worden gesteld. Ze hem in de ogen kan kijken en kan zeggen wat het betekent om op deze manier je man te verliezen, de vader van je kind. Want al die jaren is dat het enige dat ze wil; gehoord worden.

Het proces waarin Janke nu eindelijk zal kunnen spreken komt er in de zomer van 2021. Pas dan zal er iets afgerond zijn.

Een schietpartij in de straat

Het radiotweeluik Een schietpartij in de straat van Heleen Hummelen en Wieky de Boer neemt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep, en kijkt naar wat betrokkenen daar tegenover zetten. Vanavond is het tweede deel Vergissing te horen in Radio Doc tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Luister hier het eerste deel van Het radiotweeluik Een schietpartij in de straat terug.

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van NPO Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie