Achtergrond

'Nederlandse vrouwen terug naar IS in ruil voor Koerdische strijders'

BNNVARA
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse vrouwen terug naar IS in ruil voor Koerdische strijders'

In zijn serie De verloren Kinderen van het Kalifaat ging programmamaker Sinan Can naar het kamp waar de dochter en kleinkinderen van Hoessein gevangen zitten. In de serie 'Hoe is het met' van De Nieuws BV vertellen ze over de huidige stand van zaken. Via bronnen in het kamp hebben ze vernomen dat er met IS vrouwen worden geruild tegen Koerdische strijders. Onder hen ook Nederlandse vrouwen.

Uitruil

Can en Hoessein hebben vernomen dat de Koerden vrouwen uit de gevangenenkampen naar IS gebied sturen, in ruil voor door IS gevangenomen Koerdische strijders. "Ik heb vernomen dat er vrouwen zijn geruild uit Albanië, Duitsland en Egypte," aldus Can. Hoessein ontving zelf berichten van de commandant bij het gevangenenkamp. "Ze zeiden dat ik slim ben geweest langs te gaan bij mijn dochter. Hierdoor is ze uit de anonimiteit gehaald en zullen ze haar niet snel uitruilen. Ze hebben mij bevestigd dat er twee transporten met totaal 28 vrouwen zijn geweest. Hier zaten ook drie Nederlandse en twee Belgische vrouwen bij." Can bevestigt dat hij de berichten ook heeft gekregen.

Volgens beide heren is het niet vreemd dat de Koerden deze uitruil met IS aangaan. De Koerden zien volgens hen dat landen als Nederland en Duitsland niet meewerken aan het terughalen van deze mensen. "Waarom zou je ze dan niet ruilen voor je eigen mensen", stelt Can.

Mishandeling

De situatie in de Koerdische gevangenkampen voor IS strijders is ronduit slecht stellen Hoessein en Can. "In het hele gebied gaat het slecht, ook voor de mensen die er gewoon wonen. Er is weinig voedsel en er zijn weinig medicijnen. De Koerden hebben meerdere malen gevraagd of landen als Nederland hun mensen wilden ophalen omdat ze ze zelf niet meer aan kunnen", aldus Can. "De Koerden hebben zelfs aangeboden de mensen naar de grens te brengen zodat Nederland ze kan meenemen naar een consulaat ergens anders."

Het gaat momenteel ook slecht met de dochter en kleinkinderen van Hoessein: "Mijn dochter is bang, de nieuwe bewakers uit Raqqa zijn hardhandiger en staan veel minder toe. Als je gepakt wordt met een telefoon mag je een week je tent niet uit."

Ster advertentie
Ster advertentie