Achtergrond

Koenders benadrukt: blijven praten met Rusland en Turkije is belangrijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koenders benadrukt: blijven praten met Rusland en Turkije is belangrijk

[KRO-NCRV] We moeten blijven praten met Rusland en Turkije, benadrukt minister Koenders van Buitenlandse Zaken vanmorgen in het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Wat Koenders betreft staan de mensenrechten voorop, maar dat betekent niet dat de gesprekken met Turkije moeten stoppen. Het land is volgens de minister een essentiële partner in terrorismebestrijding en Rusland is belangrijk voor een oplossing van het conflict in Syrië.

Zorgen over Turkije

In het Europees Parlement leek gisteren een meerderheid te zijn voor het bevriezen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Koenders: "We hebben er ongelofelijke zorgen over omdat ze steeds verder van Europa afdrijven en de rechtsstaat onder druk staat."

Toch is dit volgens de minister geen reden om helemaal te stoppen met de onderhandelingen met de Turken. "Soms zal je moeten stoppen met onderhandelen en maatregelen moeten nemen, maar nu is het belangrijk de communicatiekanalen open te houden."

Europese FBI

Vandaag start de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Een belangrijk punt voor de minister is een gezamenlijk buitenlands beleid met de Europese landen. "Meer samenwerking betekent voor mij niet meer Europa, of meer wetten."

{quoteaudiofragment audio="251364" author="Bert Koenders" caption="We moeten precies weten wat daar gebeurt" }

Wel wil Koenders de veiligheidsdiensten Europees op orde brengen, onder meer door zijn plan voor een Europese FBI. Daarnaast is een gezamenlijk Europees buitenlands beleid nodig: "Het is een onveilige wereld, maar daar kun je wat aan doen door voorbereid en actief te zijn."

Voelhoorns

Op dit moment werken we volgens de minister met veel complexe landen samen en daarom pleit hij ook voor betere Nederlandse ‘voelhoorns’, bijvoorbeeld bij de Turkse overheid en in de Turkse samenleving. "We moeten precies weten wat er daar gebeurt. Dat geldt ook voor andere landen."

Ster advertentie
Ster advertentie