Achtergrond
NTRPowNed

Elly Seymor richtte een voedselbank op, maar werd zelf van fraude beschuldigd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elly Seymor richtte een voedselbank op, maar werd zelf van fraude beschuldigd

Elly Seymor voorziet wekelijks meer dan honderd mensen in Rotterdam van een voedselpakket. Met haar eigen voedselbank wilde ze iets goeds doen voor de mensen uit de buurt met een kleine beurs. Maar nadat subsidiebedragen op haar persoonlijke rekening werden gestort, beschuldigde de gemeente haar van fraude. In 5 Dagen vertelt Seymor haar verhaal. "Het heeft een hele grote deuk in me gemaakt."

5 Dagen...

Tussen wal en schip

"Ik ben er voor de mensen die tussen wal en schip vallen", vertelt Elly Seymor. Ondanks dat ze zelf van een bijstandsuitkering leeft, zet Seymor zich in om anderen uit de buurt te helpen die het niet breed hebben. Op dit moment voorziet ze wekelijks 105 mensen van een voedselpakket. "Ik vind het schrijnend om te zien dat mensen met kinderen niet veel te eten hebben. En ik ben blij als ik ze dat extraatje mee kan geven", vertelt Seymor.

Naast haar voedselbank heeft ze een tweedehandskledingwinkel en organiseerde ze lange tijd activiteiten voor wijkbewoners.

Fraude

Dat werd abrupt een halt toe geroepen toen Seymor door de gemeente Rotterdam werd beschuldigd van fraude. De subsidie voor haar projecten werd op haar persoonlijke rekening gestort. Vanwege Seymors uitkering mochten er niet zulke grote bedragen op haar rekening staan. "Maar al die bedragen zijn verantwoord. Op mijn bankafschriften stond netjes omschreven waar dat geld voor was. Dus het was bekend."

De gemeente hield ondanks haar bewijzen voet bij stuk. "Ik heb men horen zeggen dat het om 44.000 euro ging. Dat hele bedrag moest ik terug betalen. Plus het aantal jaren dat ik een uitkering had gekregen." Haar eigen uitkering werd stopgezet.

'De beschuldiging heeft me pijn gedaan'

Na een rechtszaak heeft Seymor gelijk gekregen. Het opgeven van haar eigen rekeningnummer was fout, maar de beschuldiging van fraude vanuit de gemeente was niet terecht. "De beschuldiging heeft me wel pijn gedaan. Omdat je oprecht bezig bent, op een eerlijke manier. Je doet het niet voor jezelf. Je doet het voor de mensen. Het heeft me echt voor een groot gedeelte kapot gemaakt. En dat lap je niet zo in een keer weer bij elkaar."

De activiteiten die Seymor voorheen organiseerde heeft ze nu stopgezet. "Hoe vervelend ik het ook vind voor de buurtbewoners", zegt Seymor. De voedselbank blijft nog wel draaien.

Rust

"Naar omstandigheden gaat het nu redelijk", vertelt Seymor. "Mijn grootste wens zou zijn dat ik met rust gelaten word en gewoon mijn ding kan doen. Het liefst zou ik de voedselbank willen uitbreiden, en met het overschot van de voedselbank koken voor de buurt."

Begin oktober was Elly Seymor te gast bij De Nacht van... Luister het gesprek hier terug:

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie